Švedska dozvolom rudarenja izazvala gnev ekologa 1Foto: EPA-EFE/ Fredrik Sandberg

Švedska vlada odlučila je danas da odobri eksploataciju najvećih neiskorišćenih nalazišta rude gvožđa u državi jednoj švedskoj kompaniji i izazvala oštro negodovanje ekologa.

Ekološka grupa Petkom za budućnost (Fridays for Future), kojoj je švedska ekološka aktivistkinja Greta Tunberg pomogla da se otvori, saopštila je da odluka ugrožava životnu sredinu, klimu i građanska prava.

Greta Tunberg je na svom Tviter nalogu napisala „Švedska se pretvara da je lider za životnu sredinu i ljudska prava, ali ona kod kuće krši prava građana i nastavlja da vodi rat protiv prirode“.

Ministarstvo poslovanja i industrije saopštilo je da je kompaniji „Jokkmokk Iron Mines“ dozvoljena prerada u rudniku Kallak uz niz dalekosežnih i jedinstvenih uslova i nadoknadu štete pogođenoj etničkoj grupi Sami.

„Odluka je doneta uprkos činjenici da su sva zabrinuta sela etničke grupe Sami jasno rekla ne“, objavila je ekološka grupa na Tviteru.

Kallak se nalazi na severu Švedske, 40 kilometara zapadno od grada Jokmok u blizini Arktičkog kruga i Parlamenta Samija, nomadske grupe koja živi modernim načinom života ali i dalje brine o irvasima.

„Jokkmokk Iron Mines“ je švedska filijala u vlasništvu britanske kompanije „Beowulf Mining“ čiji je izvršni direktor Kurt Budge rekao da ima za cilj izgradnju najodrživijeg mogućeg rudnika.

„Dodela koncesije je jednostavno dugo očekivana prekretnica u vremenskom okviru razvoja i sada se radujemo ekološkim dozvolama“, rekao je on.

Ekološki pokreti su godinama radili na sprečavanju planova „Beowulf Mining“ da otvori rudnik u blizini Jokmoka, slučaj je razmatralo nekoliko različitih organa i tela ali je na kraju odluku donela vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari