Osećaj da nemaju kontrolu nad događajima tokom svog porođaja imalo je 73 odsto žena, a skoro polovina (45 odsto) nije se osećalo zaštićeno i sigurno, dok se skoro isto toliko (44 odsto) osećalo usamljeno. Čak 65 odsto žena nije bilo uključeno u donošenje odluka prilikom sopstvenog porođaja, a 63 odsto smatra da njihovo mišljenje nije bilo uvaženo ni poštovano. Kod većine žena (75 odsto) zdravstveni radnici/ce koje su sretale tokom porođaja, nisu se predstavljali imenom, prezimenom i/ili strukom. Skoro dve trećine žena (63 odsto) je tokom porođaja bilo žedno, a petina (20 odsto) gladno.

Ovo su samo neki od podataka iz istraživanja o iskustvima žena na porođaju, koje je sproveo Centar za mame, nevladina organizacija, koja je, zajedno sa organizacijama i aktivistkinjama iz svih zemalja bivše Jugoslavije pokrenula regionalnu akciju „Sloboda rađanju“. Cilj ove inicijative je da se skrene pažnja javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju, kao i na važnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja. Upravo je u okviru ove akcije urađeno istraživanje u kome je preko 2.500 žena iz Srbije podelilo svoja iskustva sa porođaja.

Kod trećine ispitanica (33 odsto), iskustvo sa porođaja je pogoršalo generalno raspoloženje, a kod 19 odsto i lično viđenje sebe. Iskustvo na porođaju imalo je i negativan uticaj na odnos sa partnerom kod 14 odsto ispitanica, a na seksualni život u čak 27 odsto slučajeva. Čak 11 odsto ispitanica je zbog lošeg iskustva odlučilo da nikad više ne rodi dete. Samo 37 odsto žena je imalo “privilegiju” da odluči kako želi da se porodi.

– Rezultati istraživanja više su nego poražavajući, jer pokazuju da su porodilišta postala mesta gde trudnice dolaze sa strepnjom i porađaju se u neprijatnoj atmosferi, gde im nepoznati ljudi ne objašnjavaju šta se događa, niti pomažu pri porođaju, već prate svoj plan porođaja i donose odluke umesto njih samih. Ovom akcijom započinjemo dug put koji za krajnji cilj ima pretvaranje porodilišta u prijatelje majki – kaže Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

 

Tretman loš u celom regionu

Sama činjenica da su se žene iz svih država bivše Jugoslavije u samo nekoliko nedelja mobilizovale, organizovale i osmislile kampanju na potpuno volonterskoj osnovi, govori dovoljno o tome da tretman žena ni u jednoj od zemalja nije na zadovoljavajućem nivou i da svuda ima prostora za napredak – ukazuje Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari