Tužilaštvo istražuje obrisani razgovor Dačićevog zeta i Branka Stefanovića 1Foto: n1

Dejan Milenković, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode MUP-a Srbije, ne sumnjiči se samo da je po nalogu Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a opstruirao sudski postupak za ubistvo Vlastimira Miloševića.

On se takođe sumnjiči da je 2018. godine naložio svojim podređenima da izbrišu snimak razgovora između bivšeg zeta predsednika SPS-a Ivice Dačića i Branka Stefanovića, pokojnog oca aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića. Ovaj podatak simultano su objavili nedeljnik NIN i portal Krik, nakon što su imali uvid u krivičnu prijavu podnetu protiv Hrkalović i Milenkovića.

U prijavi je detaljno opisano kako je do snimka došlo i šta se nakon toga događalo. Kako je pisao Krik, snimak su načinili dvoje policijskih službenika koji su bili svesni da je restoran u kojem su radili pripadao ocu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Oni su, po sudskom nalogu, sprovodili mere nadzora nad Igorom Braunovićem. Braunović, osim što je v. d. direktor JP Srbijašume, istovremeno je i član izvršnog i glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, ali i bivši zet predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića. Dačić nije za Danas želeo da komentariše navode iz tekstova Krika i NIN-a.

Policijski službenik koji je načinjen snimak razgovora prebacivao na računar, ali i čistio od ambijentalnih šumova, shvatio je da u razgovoru četvorice muškaraca učestvuje i Branko Stefanović, otac Nebojše Stefanovića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova.

Policijski službenik je o tome obavestio svog nadređenog, a ovaj Dejana Milenkovića, tadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode. Tada mu je Milenković rekao da izbriše snimak. Ta direktiva, navodi se u krivičnoj prijavi, negativno je uticala na istragu koja se vodila protiv Braunovića. Braunović nije želeo da odgovara na pitanja Danasa o ovim navodima.

S druge strane, advokat Đorđe Kalanj koji zastupa Dejana Milenkovića kratko je za Danas naveo da njegov klijent negira izvršenje tog krivičnog dela. On nije želeo da daje dodatne izjave, tvrdeći da se radi o aktivnoj istrazi i da svedoci tek treba da budu saslušani ne te okolnosti.

I dok je deo krivične prijave koji se tiče brisanja snimka do juče bio nepoznat široj javnosti, mediji su naširoko pisali o delu prijave u kojem se spominje Dijana Hrkalović. Naime, ona se sumnjiči da je Milenkoviću naložila da tužilaštvu ne dostavlja izveštaje o veštačenju telefona Veljka Belivuka. Ti izveštaji su, kako se tvrdi u krivičnoj prijavi, dostavljeni tek jedan dan pred početak sudskog postupka. Dijana Hrkalović se od sredine oktobra nalazi u pritvoru, što nije slučaj sa Milenkovićem, koji se brani sa slobode.

Njih dvoje spominjali su se i u krivičnoj prijavi koju su 2016. godine protiv njih podneli i bivši pripadnici Odeljenja za opservaciju i dokumetovanje MUP-a Srbije, Milan Dumanović i Mladen Trbović. Prijava koju su oni podneli pre pet godina je odbačena, a njih dvojica su otpušteni iz policije.

Milan Dumanović naglašava da nimalo nije iznenađen navodima koji se spominju u krivičnoj prijavi.

– Dejan Milenković je, poput Dijane Hrkalović doveden u MUP iz Bezbednosno-informativne agencije sa jednim ciljem, a to je da od policije naprave ono što su već bili napravili od BIA, partijsku policiju. On je na prvom sastanku i rekao da je došao da bi očistio policiju od trulih jabuka. Ispostavilo se da su trule jabuke svi oni policijski službenici koji žele da obavljaju svoj posao po zakonu, ističe Dumanović.

Prema njegovim rečima, odlaskom Nebojše Stefanovića i njegovih ljudi iz MUP-a ništa se značajno nije promenilo u načinu na koji policija funkcioniše.

– I dalje postoji jedna klasa koju čine visoki državni funkcioneri, članovi njihovih porodica i njihovi prijatelji, koji uživaju apsolutni imunitet od bilo kakvog krivičnog gonjenja. Svako ko se u policiji usudi da postupa prema članovima te zaštićene klase, biva sankcionisan poput Slobodana Milenkovića koji je uhapsio Predraga Koluviju, navodi Dumanović.

Ko je bio Branko Stefanović

Ime Branka Stefanovića, oca ministra odbrane Nebojše Stefanovića, u javnosti se prvi put pojavilo u kontekstu afere Krušik. Naime, dokumenti koji su procurili iz ove fabrike pokazali su da je, između ostalih, i firma GIM kupala robu od ove firme namenske industrije po povlašćenim cenama. Takođe je otkriveno da je na više različitih načina sa vlasnikom firme GIM bio povezan Branko Stefanović. Branka Stefanovića je spominjao i bivši vlasnik hotela Šumadija Njegomir Kilibarda koji je tvrdio da mu je Stefanović nudio novac da otplati dugove. Stefanović je prošle godine preminuo od posledica korona virusa.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari