Tviter polemika Brnabić i Fon Kramon: Skup diplomatski prestup ili simulacija borbe protiv stranog uticaja 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI / Benoit BOURGEOIS

Diplomatski prestupi su poput domina – pad jedne najčešće prouzrukuje i pad naredne, sa neizvesnim ishodom na kraju. Primer ovoga mogli smo da vidimo i u u prethodnih nekoliko dana.

Prvu dominu predstavljala je fotografija predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pozirao sa poklonima koje mu je poslao Ramzan Kadirov lider Čečenske republike i jedan od najglasnijih “jastrebova” u ruskom državnom vrhu.

Činjenica da je fotografija objavljena u trenutku dok se nije znalo da li će rat da se proširi van granica Ukrajine, isprovocirala je izvestiteljku Evropskog parlamenta Violu fon Kramon da preko Tvitera uputi kritiku srpskom rukovodstvu.

Na ovu kritiku se nadovezala predsednica Vlade Ana Brnabić, poručujući evroparlamentarki da “angažuje konsultante za humor” otvarajući tviter polemiku.

Ovakvo ophođenje, prema mišljenju advokata i narodnog poslanika Aleksandra Olenika, pokazuje duboko neshvatanje realnosti u kojoj se nalazi Srbija, kao i nepoznavanje uloge predsednice Vlade.

– Takav manir u komunikaciji sa predstavnicima evropskih institucija nas je već skupo koštao, a tek će skupo da nas košta, ističe Olenik.

Sa druge strane ideološkog spektra, Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta ističe da Vučićev režim koristi Violu fon Kramon da u srpskoj javnosti stvori lažnu sliku o tome kako se oni tobož bore protiv stranog uticaja.

– A istine radi, ta gospođa nema nikakvu vlast niti faktičku moć da o bilo čemu odlučuje i u rangu je uticaja koji recimo poslanica Staša Stojanović ima u Srbiji. I možda je nakomičnije u svemu to što čak i Ana Brnabić ima veći značaj od tih raznih poslanika Evropskog parlamenta sa kojima se ovde maše u javnosti, a inače odavno već ništa nije smešno već zaista tragično, navodi Parović.

Aleksandar Čotrić, potpredsednik Srpskog pokreta obnove i narodni poslanik vladajuće koalicije, smatra da i bez savetnika za humor Viola fon Kramon ponekad deluje neozbiljno.

– A da sam njen savetnik, sagledavajući istorijske okolnosti, poručio bih joj: Nije se šaliti sa Srbima, kaže Čotrić.

Da je inicijalna reakcija izvestiteljke EP-a povodom Vučićeve fotografije neduhovita smatra i Petar Stojanović, autor radio podkasta Ćoškari.

– Njena izjava o čečenskoj narodnoj nošnji je neprimerena, a u njoj svakako ima i elemenata snobizma i potcenjivanja. Možda je Ana Brnabić bila previše blaga kada je komentarisala izjavu Viole fon Kramon. Bivši neporaženi MMA borac Kabib Nurmagomedov nosi kavkasku kapu a on je jedna od najpopularnijih ličnosti u svetu sporta. Šta onda ima loše u narodnoj nošnji sa Kavkaza, pita se Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.