Među najveće probleme Univerziteta u Kragujevcu već odavno ubraja se i nerešeno stambeno pitanje velikog broja nastavnika i saradnika te visokoškolske ustanove. Prema zvaničnoj proceni, čak oko 150 nastavnika i saradnika ovdašnjeg univerziteta nema krov nad glavom, ili, pak, ima neadekvatno rešeno stambeno pitanje.

Među najveće probleme Univerziteta u Kragujevcu već odavno ubraja se i nerešeno stambeno pitanje velikog broja nastavnika i saradnika te visokoškolske ustanove. Prema zvaničnoj proceni, čak oko 150 nastavnika i saradnika ovdašnjeg univerziteta nema krov nad glavom, ili, pak, ima neadekvatno rešeno stambeno pitanje. Otuda je, svojevremeno, na inicijativu rektora Kragujevačkog univerziteta Miloša Đurana ovde osnovana Fondacija za rešavanje stambenih pitanja univerzitetskih nastavnika i saradnika.

Potrebno devet miliona evra

– Prema našem okvirnom predračunu, za rešenje stambenih problema nastavnika i saradnika Univerziteta u Kragujevcu potrebno je izgraditi oko 11.500 kvadratnih metara stambenog prostora. Izgradnja stambenog prostora te veličine koštala bi nekih devet miliona evra – kaže Đuran.

– Već duže o ovoj problematici pregovaramo sa Ministarstvom za nauku i zaštitu životrne sredine. Ti razgovori nedavno su rezultirali obećanjem ministra za nauku Aleksandra Popovića da će nam država oezbediti sredstva za izradu idejnog plana gradnje univerzitetskog stambenog naselja u Kragujevcu. Sada razgovaramo sa nadležnima u gradskoj upravi koja treba da nam dodeli lokaciju za gradnju tog naselja. kada dobijemo lokaciju i sačinimo zvaničan predračun troškova izgradnje stanova za potrebe nastavnika i saradnika našeg univerziteta moći će da počne gradnja univerzitetskog stambenog naselja u Kragujevcu. Očekujem da ćemo izgradnju univerzitetskog naselja skoro započeti – kaže za Danas rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Miloš Đuran, napominjući da je država u prethodnom periodu finasirala izgradnju oko 380 stanova za nastavnike i saradnike Univerziteta u Beogradu i univerzitetskog naselja u Nišu sa oko 120 stanova.
Profesopr Đuran ističe da je Univerzitet u Kragujevcu u fazi jačanja nastavno-saradničkog kadra, te da je i stoga neophodno što pre pristupiti rešavanju stambene problematike zaposlenih na Univerzitetu. – Rešavanje stambene problematike od velikog je značaja za budući razvoj Univerziteta u Kragujevcu, te zato očekujem da nam na tom planu, pored države, pomogne i grad, i to oslobađanjem od plaćanja uređenja građevinskog zemljišta i priključaka za struju, vodu i grejanje pri gradnji univerzitetskog stambenog naselja u Kragujevcu – kaže Đuran.
Dodaje da problem sa smeštajem imaju i brojni studenti Univerziteta u Kragujevcu. Na ovdašnjem univerzitetu, prema njegovim rečima, studira oko 12.500 akademaca, od kojih je većina sa strane, dok u Studentskom domu u Kragujevcu moče da se smesti tek 600 studenata. Rektor Đuran kaže da je već odavno u planu gradnja novog studentskog bloka, u kojem bi moglo da se smesti oko 500 visokoškolaca. Država je, kaže, voljna da finansira gradnju tog studentskog bloka, dok se od gradske uprave, slično kao u slučaju univerzitetskog stambenog naselja, očekuje da što pre odredi lokaciju za njegovu gradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari