Toplica Spasojević Kada neka kompanija u Srbiji posluje u prethodnih 15 godina, a njeno ime nije iskompromitovano „obrnutom ekonomijom“ i švercerskom logikom, onda zaslužuje priznanje ne samo zbog uspešnosti poslovanja već i zbog sposobnosti da se odupre „pritiscima vremena“.
Toplici Spasojeviću, predsedniku kompanije ITM, uručeno je juče priznanje Kluba privrednih novinara Srbije „Poslovni čovek 2006.

Toplica Spasojević Kada neka kompanija u Srbiji posluje u prethodnih 15 godina, a njeno ime nije iskompromitovano „obrnutom ekonomijom“ i švercerskom logikom, onda zaslužuje priznanje ne samo zbog uspešnosti poslovanja već i zbog sposobnosti da se odupre „pritiscima vremena“.
Toplici Spasojeviću, predsedniku kompanije ITM, uručeno je juče priznanje Kluba privrednih novinara Srbije „Poslovni čovek 2006. godine“. Žiri u čijem sastavu su bili urednici i novinari 15 medija, jednoglasno je odlučio da priznanje

pripadne predsedniku kompanije čijih 800 zaposlenih pravi godišnji promet od preko 200 miliona evra. Spasojević je u Srbiju doveo gigantske marke poput Tomi Hilfiger, Fila, Kadburi, Zeva i Librese, Wilkinson, Energizer, Revlon, Pioneer, Siemens… Kaže da se u poslu distribucije oseća kao kod kuće, a priprema „sačekušu“ – jak logistički centar za velike korporacije kada budu napravile svoje firme u Srbiji. Distributivni centar Šimanovci, prvo „pametno skladište“ u ovom delu Evrope, logističko rešenje koje u ponudi ima međunarodni transport, carinjenje, skladištenje i manipulaciju, labeling i lokalni razvoj, samo je jedna od delatnosti kojom se bavi ITM grup. Kompanija se bavi i brokerskim i konsultantskim uslugama na polju spajanja i akvizicija kroz svoje firme Fokus kapital partners, Sinerdži i ROSS Saut Ist. Plasira čelik, ugalj, koks, đubriva, kao i obojene metale iz Rusije i Ukrajine na tržišta Zapadne Evrope.
Spasojević je karijeru započeo kao zastupnik Sonija za Srbiju. Kaže da je menadžerske cake i manire pokupio od najpreduzimljivije nacije na svetu. Rođen je u Svilajncu 1956. Ekonomski fakultet završio je u Beogradu gde je od 1981. do 1992. radio u Jugoslavija komercu. Prevalivši put od pripravnika do predsednika Upravnog odbora, 1992. sa prijateljem Sinišom Rakovićem osniva ITM Grup. Pored Srbije, grupacija ima predstavništva u Austriji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Makedoniji, Kipru, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Od 2005. predsednik je Udruženja trgovine u Privrednoj komori Beograda. Iste godine postao je član Radnog tima za izradu nacionalne strategije za privredni razvoj Srbije do 2012. Član je Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije (koordinator za ekonomiju).
Oženjen je i ima troje dece. Govori engleski i ruski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.