Usvojena žalba tužilaštva, Dijana Hrkalović ponovo uhapšena 1Dijana Hrkalović, Nebojša Stefanović Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Nekadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović vraćena je u pritvor posle usvajanja žalbe Tužlaštva za organizovani kriminal, potvrđeno RTS-u.

Dijana Hrkalović večeras je ponovo vraćena u pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Ranije danas Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

„Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne ceni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolnostima“, navela je Piljićeva.

Prema stavu apelacije, veće prvostepenog suda nije cenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bekstva Hrkalovićeve u trenutku kada je prema njoj podnet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupka.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučene činjenice u prvostepenom rešenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Odluku o ukidanju pritvora je donelo krivično vanpretresno veće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog krivičnog dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Dijana Hrkalović je nešto manje od dva meseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. decembra.

Tužilaštvo je tog dana tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova – zbog postojanja opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnom predlogu protiv Dijane Hrkalović predložilo je sudu da je osudi na kaznu od pet godina zatvora zbog dva krivična dela trgovina uticajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.