Ivica Račan Prvi hrvatski posttuđmanovski premijer i vođa najveće opozicione stranke Socijaldemokratske partije Ivica Račan ovih dana vodi najvažniju bitku. Najverovatnije će već sledeće nedelje biti operisan zbog karcinoma čije je žarište u desnom ramenu. Nakon što je pre tri dana u minhenskoj bolnici čuo dijagnozu, Račan je postupio veoma odgovorno i hrabro – o svojoj bolesti obavestio je javnost, najavivši privremeno povlačenje iz politike i iz javnog života.

Ivica Račan Prvi hrvatski posttuđmanovski premijer i vođa najveće opozicione stranke Socijaldemokratske partije Ivica Račan ovih dana vodi najvažniju bitku. Najverovatnije će već sledeće nedelje biti operisan zbog karcinoma čije je žarište u desnom ramenu. Nakon što je pre tri dana u minhenskoj bolnici čuo dijagnozu, Račan je postupio veoma odgovorno i hrabro – o svojoj bolesti obavestio je javnost, najavivši privremeno povlačenje iz politike i iz javnog života. Zasad se ne zna da li će se i

kada vratiti u politiku, ali su ananlitičari složni da će njegov odlazak, posebno u ovoj izbornoj godini, izazvati duboke promene u hrvatskoj politici.
Na ovakav način će s političke scene otići političar s dugim stažom koji je preživeo brojne promene u hrvatskom društvu i politici. Govoreći o bolesti, Račan je poručio da je optimista i borac. O tome se javnost mogla uveriti više puta u poslednjih 35 godina, koliko Račan neprekidno opstaje u politici, a sada se treći put pripremao da dosegne vrh nakon teškog poraza. Bio je visoki funkcioner u bivšoj SFRJ – u dva navrata član Predsedništva CK SKJ, a početkom 80-tih direktor političke škole „J. B. Tito“ u Kumrovcu.
Iako mu to nije dovoljno priznato, Račan je sa mesta predsednika CK SK Hrvatske, na čije čelo je došao 1989. doprineo uvođenju višestranačja. Pred prve višestranačke izbore u Hrvatskoj, SKH je reformisao najpre u Stranku demokratskih promjena, a zatim u Socijaldemokratsku partiju. Poražen je s osvojenih 35 odsto glasova, i u dogovoru s Tuđmanom mirno je predao vlast Hrvatskoj demokratskoj zajednici.
U ratnom periodu SDP je gotovo potpuno izgubila značaj, noseći epitet bivših komunista, ali se posle rata uzdigla na drugo mesto, da bi krajem 90-ih postala vodeća snaga protiv nedemokratskog Tuđmanovog režima. U koaliciji sa strankom Dražena Budiše (HSLS), Račan 2000. osvaja vlast i kao premijer počinje demokratizaciju društva. Podnosi zahtev za prijem Hrvatske u Evropsku uniju. Mnogi mu zameraju da je popustio pritisku desnih struja, te da nije do kraja sarađivao sa Haškim tribunalom, što je Hrvatsku zakočilo na putu ka EU. Tada je i haški optuženik Ante Gotovina pobegao iz zemlje.
Uprkos tome što je SDP izgubila na narednim izborima, Račan je ostao na čelu stranke. Prisustvovao je sahrani ubijenog predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, iako je navodno bio upozoren da ne dolazi jer bi se i njemu moglo slično dogoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.