Uverena sam da je neophodno unaprediti prava LGBT populacije i mislim da se to može postići doslednim sprovođenjem postojećih zakona. Zakoni o zabrani diskriminacije i rodnoj ravnopravnosti prilično su dobri, ali njihova primena, kao i primena Ustava Srbije, koji garantuje da su svi građani ravnopravni, ostaju prilično problematični – ističe u razgovoru za Danas Aleksandra Jerkov, funkcionerka LSV i kandidatkinja liste „Izbor za bolji život – Boris Tadić“.


Kako se može obezbediti sprovođenje pomenutih zakona?

– Implementacija može da se unapredi podzakonskim aktima. Iako se zna da nisu svi doneti, posebno u oblasti rodne ravnopravnosti, mislim da će ipak biti usvojeni. Istovremeno, ne treba posustajati pred pretnjama huliganskih, ekstremističkih i desničarskih organizacija.

Da li su institucije koje imamo dovoljne za uspešnu primenu Ustava i zakona?

– Institucije jesu sposobne da sprovode zakone, a ukoliko neke nisu, vrlo brzo moraju to da postanu. To je, pored ostalog, od velikog značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

U Hrvatskoj će lezbejke uskoro moći da idu na veštačku oplodnju. Šta mislite o tome? Da li LGBT populaciji treba omogućiti da se venčavaju i usvajaju decu?

– Prvo im treba obezbediti osnovna ljudska prava, kao na primer da neko ne izgubi posao samo zato što je lezbejka ili homoseksualac. Dalje, da ih niko ne prebija na ulici samo zato što sa voljenom osobom žele da se drže za ruke. Nakon toga možemo razgovarati o venčavanju i usvajanju dece. Nažalost, jako smo daleko od toga.

Šta mislite o održavanju Parade ponosa?

– Ustavno pravo svih građana koji plaćaju porez ovoj zemlji jeste da se okupljaju ukoliko time ne ugrožavaju prava ostalih. LSV i ja lično smo uvek podržavali organizaciju gej prajda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari