Bil Gejts Klasični orvelijanci i dalje smatraju da će Veliki brat facijalno više biti nalik Lavu Trockom, za razliku od postmodernista koji misle da će Big Brader imati „bejbi fejs“, da će podsećati na „momka iz komšiluka“ i „cvikeraša“ (intelektualca) i da će se možda zvati baš – Bil Gejts.

Bil Gejts Klasični orvelijanci i dalje smatraju da će Veliki brat facijalno više biti nalik Lavu Trockom, za razliku od postmodernista koji misle da će Big Brader imati „bejbi fejs“, da će podsećati na „momka iz komšiluka“ i „cvikeraša“ (intelektualca) i da će se možda zvati baš – Bil Gejts. Za protivnike, on je personifikacija kontrole i monopola, za dobronamerne – vizionar i filantrop. Bil Gejts je u Njujorku predstavio Vindouz Vistu, prvi potpuno novi operativni sistem firme Majkrosoft (koju je osnovao 1975) u poslednjih pet godina. Gejts je najbogatiji čovek u svetu i tvorac

najraširenijeg kompjuterskog operativnog sistema. Njegovi „vindouzi“ pokreću više od 95 odsto kompjutera u svetu.
Rođen je 1955. u Sijetlu. Sin je pravnika i domaćice. S 12 godina napravio je prvi program. Bila i njegovog prijatelja Pola Alena (danas takođe jedan od najbogatijih u svetu), ABM je unajmio da naprave operativni sistem za prvi personalni računar. Pošto su imali svoju licencu zaradili su veliki novac. S Vindouzom 95 bilo je jasno da je „dečko iz komšiluka“ milijarder. Postao je i globalni lider, jer je demokratizovao pristup sofisticiranim tehnologijama, mada sitne duše kažu da ništa nije izmislio, već da je samo dobar menadžer. Napustio je Harvard na trećoj godini studija, vođen vizijom da će kompujter stići u svaku kancelariju, školu i domaćinstvo. Njegov Majkrosoft radi u 85 zemalja, a samo u 2006. uložio je 6,2 milijarde dolara u istraživanje i razvoj.
Direktorkom marketinga u Majkrosofu Melindom Frenč oženio se 1994. S njom ima dvoje dece. Žive u „digitalnoj vili“ na jezeru Vašington koja je i svetska atrakcija. Kažu da je introvertan tip. Voli da igra golf. Fondacija Bila i Melinde bori se protiv nejednakosti u sferi zdravstva i obrazovanja. Zbog toga je dobio pohvale od Klintona. Iako je svojevremeno nediplomatski izjavio da je previše mlad za filantropa, obećao je da će pre smrti 90 odsto svog bogatstva (trenutno 41 milijarda dolara) dati u humanitrane svrhe.
Sreo se sa Zoranom Đinđićem koji je uložio velike napore da Srbiju poveže s Gejtsovim digitalanim carstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari