Direktor policije Milorad Veljović prosledio je jutros zahtev za smenu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića posle hapšenja pripadnika Žandarmerije A.K. zbog sumnje da je ubio i spalio dva muškarca.

– Na terenu sam sa ljudima. Veljović me nije obavestio o zahtevu za mojim razrešenjem, niti o eventualnim razlozima za smenu. Nismo se danas čuli tako da ne mogu ništa više da kažem o tome – kaže za Danas komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.

Veljović je na konferenciji za novinare rekao da je zahtev prosledio Vladi Srbije i da misli da je već potpisan, jer, kako je istakao, „odlaganje ne ide nikom u prilog posle ubistva mladića u Rekovcu“.

„Taj čovek koji je to uradio nije predstavnik Žandarmerije. To su izrodi od policije i države. Predložio sam (predsedniku Vlade Srbije i ministru unutrašnjih poslova Ivici) Dačiću smenu Dikića i to je najmanje što mogu učiniti. Nemam reči. To se ne sme nikad ponoviti“, rekao je Veljović u sedištu MUP-a.

Dikića su pojedini mediji ranije dovodili u vezu sa kriminalnim grupama. Pripadnik Žandarmerije A.K. uhapšen je jutros zbog sumnje da je ubio i spalio dva muškarca zbog duga.

Policija sumnja da su dvojica mladića ubijeni iz vatrenog oružja kod Kraljeva, a zatim dovezeni do sela Ratković, kod Rekovca, gde su njihova tela spaljena u audiju. Sumnja se da su ubijeni S.T. (28) i A.N. (29) iz Jagodine. Osumnjičeni je navodno dugovao novac A.N.

CEAS: Smena nužna

Centar za Evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) smatra da je preko potrebno razrešiti dužnosti Bratislava Dikića sa funkcije komadanta Žandarmerije. Razloga za smenu bilo je i pre jučerašnjeg brutalnog ubistva dvojice mladića u koje je, izgleda, umešan i pripadnik Žandarmerije. Smena Dikića treba da predstavlja tek prvi korak u stavljanju Žandarmerije pod institucionalnu kontrolu. CEAS je i ranije ukazivao na odsustvo kontrole nad ovom jedinicom koja se ne može pravdati nedoličnim ponašanjem njenog komandanta ili drugih pripadnika. Takvo ponašanje je samo posledica ozbiljnijeg lošeg stanja u MUP – u Srbije, pa time i u celom sistemu bezbednosti Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari