Vesić brani spomenik koji niko ne napada 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Spomenik Stefanu Nemanji, njegova estetska vrednost i mogućnost preseljenja na primereniju lokaciju polako se nameće kao prva tema ovogodišnje kampanje za lokalne, beogradske izbore.

Nakon što je Vladeta Janković, prvi na listi koalicije Ujedinjene Srbije spomenuo mogućnost izmeštanja spomenika, reagovao je Goran Vesić, odlazeći zamenik gradonačelnika Beograda, napominjući da će pozvati građane “telima da brane spomenik”.

Vesićeva reakcija, prema navodima Danasovih sagovornika, predstavlja preterivanje karakteristično za predstavnike vlasti čiji je cilj skretanje pažnje javnosti sa relevantnih pitanja.

Zoran Živković, osnivač Nove stranke i nekadašnji premijer Srbije napominje da spomenik Stefanu Nemanji, nakon izbora neće biti nasilno uklonjen, već da će se sve činiti u skladu sa urbanističkim propisima.

– Spomenik Stefanu Nemanji je očigledno na pogrešnom mestu, a sporna je i njegova cena. Međutim, on sasvim sigurno neće biti nasilno uklonjen, navodi Živković dodajući da je primitivizam jedno od osnovnih obeležja akutelne vlasti.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd ističe da ove izjave vidi kao “glumatanje i skretanje pažnje”.

– Vesić je čovek koji je razorio naš grad. On nema problem kada zbog profita treba da se seče šuma na Košutnjaku ili da se gondolom uništava Kalemegdan, jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika, ističe Lazović.

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu naglašava da Goran Vesić ne mora da patetiše, dodajući da niko neće ni rušiti, niti uklanjati spomenik.

– Ali mi se javlja da će ga nadležni organi pitati par stvari u vezi sa uvozom kineskih i turskih autobusa, Savskim nasipom i tolerisanjem divlje gradnje, dodajući da, koliko se seća, poslednji put kada je Vesić pozivao građane na neki događaj, isti građani su ga jurili Knez Mihailovom ulicom.

Spomenik Stefanu Nemanji, ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova otkriven je pre godinu dana. Vlada Srbije je dokument u kojem se navodi cena spomenika klasifikovala do 2023. godine. Ipak, N1 je analizirajući dokumenta sa carine izračunao da je spomenik koštao oko devet miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari