Viktimološko društvo Srbije: Žrtve u Srbiji nedovoljno zaštićene 1Autonomni ženski centar: Foto FoNet Marko Dragoslavić

Zakonske odredbe o žrtvama u Srbiji u velikoj meri su u skladu sa međunarodnim standardima, uključujući Direktivu Evropske unije o uspostavljanju minimalnih standarda o pravima, podršci i zaštiti žrtava kriminaliteta, ali uprkos pozitivnim promenama na zakonodavnom nivou, žrtve još nisu dovoljno zaštićene, upozorilo je Viktimološko društvo Srbije.

Povodom 22. februara – Evropskog dana žrtava, VSD je apelovalo da državni organi i institucije, organizacije civilnog društva i nezavisna tela, kroz doslednu i koordinisanu primenu zakona, zajedno utiču na promenu prakse i ne dozvole da nasilnici ubijaju i povređuju „kćerke, majke, drugarice i prijateljice, kao i druge građane i građanke Srbije“.

U saopštenju VDS podseća da je u 2022. godini ubijeno 26 žena, a čak šest u prvih sedam nedelja 2023.godine, dok je broj povređenih žena zntno veći, dok je veliki broj žena i dece doživeo neki vid seksualnog nasilja, uključujući silovanje.

Brojne osobe su bile izložene trgovini ljudima, proganjanju, različitim oblicima diskriminacije, imovinskim i drugim krivičnim delima, ističe VDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari