Drugi po redu košarkaški kamp na Letenci „Došao sam da igram”, koji okuplja oko 200 učenika iz zemalja u regionu, posetili su tokom vikenda gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i proslavljeni košarkaški asovi Vlade Divac i Žarko Paspalj.

– Ovaj kamp je izrazito važan, jer sport prevazilazi sve granice i barijere. Čest je slučaj u raznim poslovima, a naročito u politici, da imate predrasude i barijere iz raznih razloga, a sport svakog stavi na svoje mesto. Ovaj projekat u budućnosti treba iskoristiti, čovek uvek treba da forsira ovako lepe stvari, a košarka ima veliko utemeljenje na ovim prostorima i svakako zaslužuje mesto koje je nekada imala. U narednom periodu pravićemo što više sportskih i dečijih igrališta, jer je izrazito važno da mladi budu na otvorenom, rekao je Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada, koji se na Letenci okušao i u igranju košarke sa polaznicima kampa.

Kamp na Letenci pored košarkaškog ima i obrazovni program gde se mladi uče vrednostima kao što su fer-plej, mirno rešavanje sporova i zaštita životne sredine, a ono što ovaj kamp čini drugačijim jeste to što je potpuno besplatan za polaznike.

– Kamp je sportsko-obrazovnog karaktera i zasniva se na socijalnoj inkluziji što znači da koristi sport kao platformu za obrazovanje mladih ljudi kroz promociju zdravih vrednosti kao što su očuvanje životne sredine, zaštita ljudskih prava, prava deteta, fer-pleja itd. Ceo dan je zapravo koncipiran tako da klinci uz dva sportska treninga koji drže proslavljeni stručnjaci iz regiona kao što su Braca Đorđević, Marina Maljković, Željko Lukajić, Goran Trivan i mnogi drugi, imaju i dva akademska predavanja. Pored predavača iz olimpijskog komiteta Srbije, koji su držali predavanja o fer pleju, imali smo i profesore sa Ljubljanskog univerziteta, Univerziteta iz Sarajeva, kao i prof. dr Čarlsa Vebela sa Berkli univerziteta iz Kalifornije i profesora Leventija sa Univerziteta Ujedinjenih nacija iz Tokija, tako da su i akademski i sportski programi u potpunosti pokriveni kvalitetnim stručnjacima koji se bave ovom decom – izjavio je za Danas Mihajlo Delić, direktor sportsko-humanitarne organizacije „Play“ koja je organizator ovog događaja.

Nakon druženja sa Vladom Divcem i Žarkom Paspaljem, polaznici ove škole su odigrali prijateljski meč sa zaposlenima u Američkoj ambasadi u Srbiji, koja je podržala ovaj projekat kroz „Fond za demokratiju“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari