Viši sud za Danas: Optužnica za "Oluju" vraćena Tužilaštvu za ratne zločine 1Foto: N1

Iz Višeg suda u Beograda ukazuju za Danas da je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu za zločine u „Oluji“ 31. marta 2022. godine, ali da ista nije trenutno u Višem sudu na potvrđivanju.

„Naime, vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine doneo je dana 06. maja 2022. godine naredbu da Tužilaštvo za ratne zločine u roku od tri dana od dana prijema prepisa naredbe donese naredbu o dopuni istrage radi boljeg razjašnjenja stanja stvari, a kako bi se ispitala osnovanost predmetne optužnice“, ističu za Danas u Višem sudu.

Podsetimo, mediji su juče objavili da je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

U avionskom raketiranju je, za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro dece, kao i 24 ranjenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari