VOA: Bajden stiže u Evropu, možda nove sankcije Rusiji 1Foto: EPA-EFE/Ken Cedeno

Predsednik SAD Džozef Bajden doputovaće danas u Brisel gde će se sastati sa predstavnicima NATO i Evropske unije (EU), piše Glas Amerike (VOA) i dodaje da se očekuje i da će biti objavljene nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Priključiće se partnerima u uvodjenju novih i pooštravanju postojećih sankcija“, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratiće se, virtuelno, na samitu NATO u četvrtak. Najavio je da će od Zapada tražiti da pooštri sankcije i pošalje dodatnu pomoć Ukrajini.

Bajden će u Briselu razgovarati sa liderima NATO, sastaće se sa liderima G7 i u četvrtaki govoriti na sednici Evropskog saveta (samita EU), a potom putuje u Poljsku gde će se sastati sa predsednikom Andžejem Dudom i sastaće se s američkim vojnicima koji su tamo raspoređeni.

Očekuje se da će se razgovarati i o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Izvori su rekli da Bajden razmatra uvodjenje sankcija članovima ruske Dume, navodi VOA.

Vol strit džurnal objavio je da će 300 članova Dume biti pod sanckijama. U Beloj kući je rečeno da nema konačne odluke o tome ko će biti sankcionisan i kako.

„Objavićemo dodatne mere u dogovoru sa saveznicima u četvtrak, kada predsednik bude razgovarao sa njima“, poručeno je iz Bele kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari