Vodič kroz letnje manifestacije u avgustu: Šta se sve dešava po gradovima Srbije? 1Nišlije će i ove godine uživati u odličnoj muzici, foto Zoran Ćirić

Oni koji u avgustu neće biti na moru ili nekoj drugoj destinaciji za odmor, moći će dobro da se zabave bar u onim gradovima koje su obišli reporteri Danasa.

Ponuda je zaista bogata i kreće od neizbežnih muzičkih manifestacija, poput Nišvila ili Internacionalnog World Music Festa u Kragujevcu, preko čuvenog Džona Malkoviča koji će gostovati na Feliks Romulijani i tradicionalnih filmskih susreta u Nišu, do Fijakerijade u Šapcu i mnogobrojnih svetkovina u čast ića i pića.

Beograd: Beer fest i Music week

Jedan od najvećih festivala u zemlji i regionu, Belgrade Beer fest biće održan od 18. do 21. avgusta, koji ove godine slavi 19 godina postojanja.

Izvođači koji su do sada potvrdili nastup na main stage-u na Beogradskoj manifestaciji piva su: Bajaga, Hladno pivo, Tommy Emmanuel, Deca loših muzičara, Massimo Savić, Nipple People, Kosheen, Zbogom Brus Li, Love Hunters, Psihomodo Pop, Queen Real Tribute, Konstrakta, E-Play.

Odmah zatim, četvrto izdanje festivala Belgrade Music Week biće održano od 25. do 27. avgusta, takođe na Ušću, a organizatori najavljuju da će festival okupiti najveće zvezde domaće i regionalne muzičke scene. Samo neka od najavljenih imena su Rasta, Coby, Sara Jo,Voyage, Crni Cerak & Lacku i drugi.

Kragujevac: FRKA, ESTAM i ROCK IT

I ovog leta, prvog dana avgusta Kragujevčani mogu da zakorače u svet filma i ispričaju svoju filmsku priču. Od 1. do 14. avgusta na Maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra organizuje se sedma po redu FRKA – Letnja filmska radionica. Predavači ovogodišnje FRKE su profesionalci iz oblasti kinematografije poput: scenario, režija, produkcija, kamera, zvuk, montaža i filmska kritika.

Po peti put kragujevački SKC organizuje ESTAM – Internacionalni World Music Fest na kome nastupaju bendovi i etablirane i buduće zvezde world muzike. Od 12. do 14. avusta u kragujevačkom Velikom parku nastupiće grupe Boi Akih iz Holandije, Ski Trio iz Severne Makedonije i Tapan iz Srbije, kao i pevačica i čelistkinja Ana Carla Maza sa Kube.

Po prvi put ove godine Dom omladine Kragujevac organizuje muzički festival maldih autorskih bendova ROCK IT. Grupe koje budu odabrane na konkursu koji je u toku (uslov je da prosek godina čalnova benda ne prelazi 30) nastupiće na Festivalu 17. avgusta u Kneževom arsenalu.

Program u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” tokom avgusta posvećen je najmlađima. U Dečijem odeljenju biblioteke 19., 23. i 25. avgusta održaće se radionice „Jeste li već čuli da…” (posvećena Politikinom zabavniku), „Kaži mi kaži…” (namenjena savladavanju osnovnih tehnika recitovanja) i promocija knjige „Zbirka dečjih osmeha” pisca za decu Jovana Gajića.

U Galeriji Đure Jakšića 8. avgusta kragujevačka Narodna biblioteka organizovaće, uz prigodan program, obeležavanje datuma rođenja ovog poznatog pisca i slikara.

Majdanpek: Međunarodna smotra folklora, izložbe fotografija i umetničkih slika

S idejom  da se “Majdan festom”  na jednom mestu, okupe folklorni ansambli iz majdanpečke i susednih opština, koji neguju istu tradiciju, ali uz lepotu različitosti nošnje, muzike, igre avgust će u Majdanpeku započeti sada već međunarodnom smotrom folklora.

Na pozornici u centru grada svoje igračko i pevačko umeće prikazaće 22 folklorna ansambla iz Srbije, Bugarske i Severne Makedonije, koji su čuvari narodne tradicije, a koji u Majdanpek dolaze na poziv KUD “Velimir Markićević” Majdanpek i majdanpečkog centra za kulturu organizatora manifestacije.

U Majdanpeku, tokom avgusta biće priređene tri izložbe. Tradicionalno, uz 6. avgust, Dan rudara, ide izložba fotografija koju priređuje Udruženje za Majdanpek. Ove godine nosi naziv “Rudnika bakra Majdanpek nekad i sad” i osim dokumentarnih fotografija iz prošlih vremena, na izložbi koja će biti u foajeu Centra za kulturu, biće  izložene i fotografije majdanpečkog rudnika danas.

Paralelno sa izložbom “Rudnik bakra Majdanpek nekad i sad”  Centar za kulturu Majdanpek u svojoj Galeriji priređuje i izložbu slika “Zov moje duše”  umetnice iz Duboke, Jelene Lazić.

U drugoj polovini avgusta, u Galeriji izlaže Branislav Brkljačić, umetnički fotograf iz Beograda.

Negotin:  Dečiji program, kratki filmovi, Dan vina i lepog raspoloženja

Raznovrsni kulturni i zabavni programi smenjuju se tokom letnjih meseci u Negotinu u okviru tradcionalne manifestacije “Negotinsko leto”.

U paviljonu u gradskom parku za najmlađe Negotince “Nastavnik Steva recituje i peva” u utorak, 2. avgusta.

Poslednje subote u avgustu na Rajačkim pivnicama (pimnicama) biće “Dan vina i lepog raspoloženja” letnji festival posvećen vinu, ali i poeziji i pesmi. “Dan vina i lepog raspoloženja” završava se koncertom Darka Rundeka.

Kladovo: Pozorišne predstave i Kazan kult

I u avgustu će najmlađi Kladovljani uživati u pozorišnim predstavama za decu. Na pozornici na otvorenom, na platou pred Domom omladine, biće izvedene “Mala sirena” 13. i “Zaljubljeni meda” 26. avgusta.

“Kazan kult Kladovo” manifestacija koja je od osnivanja, 2012. godine, posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice, ove godine posvećena je temi Kako upravljati kulturnim nasleđem.

Svih ovih godina “Kazan kult Kladovo” usmeren je na sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. Tako će biti i ove godine 20. I 21. avgusta, a sve u cilju  očuvanja i promovisanja nematerijalnog i kulturnog  nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice, kroz različite programe.

Zaječar: Džon Malkovič na Feliks Romulijani

Holivudska filmska zvezda, koja je pre nekoliko godina bila gost beogradskog Festa, biće deo  Zaječarskog kulturnog leta na Feliks Romulijana nedaleko od Zaječara.

Vodič kroz letnje manifestacije u avgustu: Šta se sve dešava po gradovima Srbije? 2
Džon Malkovič na Feliks Romulijani, fot:o Fest

Na kasnoantičkom lokalitetu 8. avgusta, biće izvedena multimedijalna predstava „Paklena komedija – ispovest serijskog ubice“, u kojoj Džon Malkovič nastupa u pratnji Orkestra Bečke akademije i Vroclavskog baroknog orkestra.

Ova multimedijalna predstava govori o austrijskom piscu i serijskom ubici, Džeku Untervegeru, poznatom kao „ubica iz bečkih šuma“, koji je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer. Unterveger je u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom „Čistilište ili izlet u zatvor – izveštaj krivca“ doživeo slavu.

Na Feliks Romulijani  će tokom avgusta biti i drugih kulturnih dešavanja: 3. avgusta biti priređen koncert Bore Dugića, 6. avgusta na programu je Festival tanga, 10. avgusta koncert Pavline Radovanović, koja živi u enklavi u Orahovcu na Kosovu, 18. avgusta je koncert Beogradskog džez seksteta, a 21. avgusta koncert Vonder stringa.

Subotica: Dužijanca, Interetno festival i Dan grada

Udruženje bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” će u sklopu obeležavanja Dužijance, kulturne manifestacije koja se slavi kao svetkovina završetka žetve, zahvala Bogu i pohvala čoveku i njegovom radu, organizovati niz događaja tokom avgusta.

Od 1. do 9. avgusta održavaće se radionica čišćenja žita i pletenja venaca u dvorištu župe sv. Roka, a 4. avgusta biće organizovana izložba slika sa 25. Međunarodne likovne kolonije “Bunarić” u Hrvatskom kulturnom centru “Bunjevačko kolo”, gde će se od 4. do 6. avgusta održavati 26. Međunarodna likovna kolonija.

Potom će 11. avgusta uslediti književno veče u organizaciji Katoličkog društva “Ivan Antunović” u svečanoj sali HKC “Bunjevačko kolo”, dok će 12. avgusta na Gradskom trgu biti organizovana izložba rukotvorina, u Vestibilu Gradske kuće izložba radova od slame nastalih na 37. Sazivu kolonije slamarki u Tavankutu, a tokom večeri na Gradskom trgu biće održano Tamburaško veče, te predstavljanje bandaša i bandašice, izbor pratilaca i proglašenje najlepšeg izloga.

Skupština risara i nastup folklornih ansambala na Gradskom trgu, kojima će prethoditi polaganje venača od žita na spomenik Risaru i spomen-bistu Blaška Rajića, održaće se 13. avgusta, dok će centralna proslava Dužijance biti 14. avgusta.

Mađarski kulturni centar “Nepker” organizovaće “Interetno festival” od 23. do 27. avgusta u Subotici, kao uvertiru u proslavu Dana grada, koji se obeležava 1. septembra. U sklopu proslave Dana grada biće organizovan Subotički polumaraton koji će se održati 28. avgusta.

Zrenjanin: Rokeri “praše” celo leto

Izložba radova Milane Lane Paunović Rajšić, dobitnice prve nagrade prošlogodišnjeg likovnog konkursa 30X30, pod nazivom „Fotografija – zaustavlјeni performans“ biće otvorena u Malom salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja u ponedelјak, 1. jula u 19 časova.

Na izložbi su zastuplјene fotografije iz različitih perioda autorkinog stvaralaštva nastale od 2008. do 2022. godine.

Milana Lana Paunović Rajšić svoj umetnički izraz stvara koristeći kombinovane tehnike, fotografiju, body art, body paint, fotomontažu, projekcije i skulpture. Na svakoj fotografiji postoji neki vid autorkine intervencije.

Na izložbi će biti predstavlјeni radovi iz tri autorkina ciklusa. Jedna od važnih odlika Milaninog stvaralaštva je moć transfortmacije motiva kroz vreme, strukturu i medijsku realizaciju.

To je jedan od brojnih sadržaja ove muzejske ustanove, koju  posetioci mogu besplatno da obiđu tokom avgusta jer se karte za individualne obilaske ne naplaćuju.

Kada je reč o muzici, a u avgustu će je difinitivno biti u velikim količinama, rokeri praše celo leto u u Kulturnom centru Zrenjanina.

Program je isplaniran do 27. avgusta, do kada posetioce očekuju brojne rokenrol svirke a što je najvažnije, i ovde je ulaz slobodan.

Ove godine  nastupi rokenrol bendova organizuju se  pod nazivom ZROK Fest. Predviđeno je da svake subote u Amfiteatru Kulturnog centra od 22 sata nastupi određeni broj bendova.

Vodič kroz letnje manifestacije u avgustu: Šta se sve dešava po gradovima Srbije? 3

Ovogodišnji koncept organizovanja, nastupi i predstavljanja zrenjaninskih i gostujućih muzičara, pregled muzičkih aktuelnosti, izvođenje bendovskih hitova obogaćuje muzičku ponudu ljubiteljima rok zvuka kao i potencijalnim posetiocima u okviru letnjeg zrenjaninskog  rokenrol festa, koji iznova sadržajno usmerava pažnju na rokenrol stvaraoce i ovaj muzički pravac.

U subotu, 30. jula nastupaju tri benda: TBK,  Neprijatelj prelazi Zeku,  Drink Or Die.

Najvažniji događaj u Zrenjaninu su Dani piva, koji se ove godine doržavaju od 9. do 14. avgusta.

Iako zabavno-turistička menifestacija, Dani piva nude i prvoraazredne kulturne događaje a jedan od takvih biće nastup muzičara svetskog imena, violiniste Stefana Milenkovića sa Zrenjaninskom filharmonijom.

Nastupaju u četvrtak, 11. avgusta u 21 sat, na gradskom trgu u Zrenjaninu.

Narednog dana, u petak 12. avgusta u 22 sata nastupa Marija Šerifović a u subotu, avgusta na velikoj bini kod gradske kuće na Trgu slobode koncrt će održati Halid Bešlić.

Poslednje večeri manifestacije posetioci će moći da uživaju ponovo uz zvuke Zrenjaninske filharmonija, koja će pratiti nastup izuzetne pevačice Amire Medunjanin.

Šabac: Od plivačkog maratona do Fijakerijade

„Bubijada“, međunarodna smotra popularne “bube” na Šabačkom hipodromu, omiljeno je okupljalište za ljubitelje ovog modela automobila i zaljubljenike u oldtajmere. Ova manifestacija održava se od5. do 8. avgusta.

Plivački maraton „Jarak-Šabac“, tradicionalno se organizuju prvog vikenda u avgustu i pliva se rekom Savom u dužini od18 km i 800 m. Održava se 6. i 7. avgusta u znak sećanja na „Krvavi marš“ i 4.500 Šapčana koji su u septembru 1941. godine, pod pretnjom smrtne kazne pretrčali 22 kilometra do nemačkog logora u Jarku.

Moto skup Majur biće održan 12. Avgusta, a od 12. do 14. avgusta planirana je regata „Zaveslaj više“, na „Starom gradu“ u Šapcu.

Vodič kroz letnje manifestacije u avgustu: Šta se sve dešava po gradovima Srbije? 4
I ove godine će biti održana Fijakerijada: foto: arhiva Danas

Manifestaciju organizuje Odred izviđača porečana „Savski čivijaši“ iz Šapca

Tradicionalna manifestacija „Cerski marš“, koja se organizuje u čast junaka, učesnika Cerske bitke, kao prvoj savezničkoj pobedi u Velikom ratu, održaće se 14. avgusta. Već 12. godina u avgustu se organizuje pešačenje u dužini od 35 kilometara, od Šapca do Tekeriša na Ceru, i kod spomen kosturnice se odaje pošta i pomen poginulim ratnicima.

Šapčani mogu  14. Avgusta da učestvuju u Pešačkoj turi po planini Cer, organizovane u cilju boljeg upoznavanja planine Cer i njenih lepota

Treći Internacionalni teatarski festival „INTEF“ u Domu kulture Mišar, kod Šapca, održaće se od 15. do 21. avgusta.

Reč je o festivalu omladinskih i studentskih predstava.

„Čivijada“ i „Čivijaški karneval“, tradicionalne omiljene manifestacije Šapčana ove godine će se organizovati od 16. Do 18. avgusta.

Šabačka „Čivijada“, „belosvetski vašar humora i satire” je kulturno-turistička manifestacija koja se od 1968. godine održava u ovom gradu. Ima više programskih sadržaja, među kojima su izložba karikatura, međunarodni Čivijaški karneval, izbor predsednika Čivijaške republike i drugo.

Deseta Fijakerijada u Drenovcu, kod Šapca, je manifestacija koja se održava sa ciljem da se sačuva kulturna baština i okupe svi ljubitelji konja i konjičkog sporta. Selo Drenovac i dalje održava tradiciju negovanja konja, iako je sve manji broj domaćinstava koji se bave njihovim uzgajanjem. Svake godine, ovo je prilika da se stariji sugrađani prisete prošlih vremena kada su ovakve pojave bile svakodnevne, ali i mogućnost da se mladi zabave i provozaju fijakerima. Fijakerejida će biti održana od 16. do 18. avgusta.

Vranje: Viktor Rios, izložbe i muzika

Već prvog dana avgusta, u organizaciji Javne ustanove „Narodni univerzitet“, je izložba crteža o kulturi Meksika, autorke Marije Sibinović, umetnice iz Beograda.

Kako je za danas potvrdila direktorka JU „Narodni univerzitet“ Gordana Dimitrijević, svoj umetnički doprinos ovoj izložbi daće i Viktor Rios, profesor Fakulteta za umetnost i dizajn na Nacionalnom univerzitetu Meksika, dobitnik više međunarodnih priznanja za grafiku, kao i Eduardo Lara, Riosov sunarodnik iz Meksiko Sitija koji stvara u oblasti grafike, slikarstva, crteža, skulpture i instalacije.

Pored ove izložbe početkom meseca, Škola animiranog filma iz Vranja (ŠAF) avgusta će proslaviti 35 godina postojanja.

Od osmog do 14. avgusta ŠAF će organizovati 14. Internacionalnu dečju radionicu animiranog filma „Zlatni puž 2022“, dok će svečanost proslave jubileja biti 11. avgusta u 19 sati, u sali Pozorišta „Bora Stanković“.

JU „Narodni univerzitet“ će 22. avgusta otvoriti letnji atelje u svom galerijskom prostoru, koji će u atelje biti adaptiran za ovu priliku, namenjen svim umetnicima koji žive i rade u Vranju a nemaju svoj radni prostor.

„Letnji atelje trajaće i dok traju ‘Dani Vranja’, pa sve do 4. ili 5. septembra, do početka izložbe Likovne kolonije. Ako procenimo da korona uzima maha, prebacićemo umetnike u Gradski park, kao što smo i prošle godine radili, da ne budu u zatvorenom. JU ‘Narodni univerzitet’ organizuje i etno-sajam u okviru Dana Vranja, imamo izlagače iz cele Srbije.

Dok traju ‘Dani Vranja’ organizovaćemo i Salon knjiga“, rekla je za Danas direktorka JU „Narodni univerzitet“.

Kulturno-turistička manifestacija „Dani Vranja“ održaće se, na više lokacija u gradu, od 27. do 31. avgusta, a, pored narečenih aktivnosti koje su u domenu rada JU „Narodni univrzitet“, deo programa manifestacije biće i koncerti grupe Galija, Harisa Džinovića, Milice Todorović i Sare Jo.

Nastupiće i lokalni izvorni pevači, kao i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Vranja, a svoje nastupe imaće i glumci Pozorišta „Bora Stanković“, kao i lokalni ansambli i trubači.

Deo „Dana Vranja“ biće i održavanje planinarskog maratona do Besne Kobile, džipijada, te sajam meda i vina, kao i nastupi lokalnih di-džejeva sa juga Srbije.

U okviru „Vranjskog kulturnog leta“, pored navedenih kulturnih dešavanja, Pozorište „Bora Stanković“ izvešće predstavu „Ruža, uvela“, dok će – prema rečima direktora Pozorišta Nenada Jovića – „glumci sa probama početi sredinom meseca, a 20. avgusta počeće sa radom bioskop“.

„Zvanično se predstave mogu gledati ili od 1. ili od 10. septembra“, rekao je Jović.

Niš: Nišvil i Filmski susreti

U Nišu će tokom avgusta biti održani Internacionalni džez festival Nišvil i Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma Filmski susreti.

Nišvil, 28. po redu, održaće se od 5. do 14. avgusta, a glavni festivalski program od 11. do 14. avgusta 2022. godine na Platou niške Tvrđave.

Tokom deset dana trajanja festivala biće izvedeno 250 programa na 15 scena na kojima će nastupiti oko 850 izvođača.

Uz muzički program, posetioci festivala mogu videti i pozorišni, filmski, likovni, književni i strip program.

Na festivalu se dodeljuje nagrada “Car Konstantin” za doprinos džezu i nagrada “Šaban Bajramović”, za fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima.

Prema rečima organizatora, kroz Nišku tvrđavu, a i druge gradske lokacije tokom festivala prođe oko 150.000 posetilaca. Britanski Gardijan je 2016. godine uvrstio Nišvil u deset najboljih džez festivala u Evropi.

Filmski susreti, 57. po redu, biće održani od 20. do 26. avgusta na Letnoj pozornici u Tvrđavi.

Za ovogodišnje izdanje prijavljena su 22 filma, a tročlani glumački žiri odlučiće ko će dobiti glumačke nagrade, među kojima su najpoznatije Gran pri Naisa, Car Konstantin i Carica Jelena.

Za sada je izvesno da će ovogodišnju nagradu “Pavle Vujisić”, za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, na Letnjoj pozornici primiti Slavko Štimac.

Festival uvek otvara predsednica žirija, glumica, rečima: “Gospodo glumci, Tvrđava je naša”. Fimski susreti su jedinstven filmski festival u ovom delu sveta jer je posvećen isključivo glumcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari