Skupština Vojvodine će u subotu, 31. marta, usvojiti pokrajinski budžet za 2007. godinu u iznosu od 52,5 milijardi dinara, najavio je juče novinarima predsednik Izršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić.
– Republički budžet neće biti usvojen do kraja marta kada ističe privremeno finansiranje, Vojvodina više ne može da čeka i mora da usvoji svoj budžet.

Skupština Vojvodine će u subotu, 31. marta, usvojiti pokrajinski budžet za 2007. godinu u iznosu od 52,5 milijardi dinara, najavio je juče novinarima predsednik Izršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić.
– Republički budžet neće biti usvojen do kraja marta kada ističe privremeno finansiranje, Vojvodina više ne može da čeka i mora da usvoji svoj budžet. Pokrajinska Skupština i vlada funkcionišu normalno. Do sada nismo imali štete od privremenog finansiranja, ali bi ubuduće pokrajina trpela štetu zbog toga što ne bi normalno mogli da funkcionišu fondovi za kapitalna ulaganja i razvoj – obrazložio je Pajtić razloge za donošenje pokrajinskog budžeta.

Veća šteta od radikalske vlade

Vojvodina do sada nije trpela štete od privremenog finansiranja, a veća šteta bi bila da je formirana vlada SRS i DSS – ocenio je Bojan Pajtić i dodao da očekuje da će u nastavku pregovora stranaka demokratskog bloka biti postignut dogovor o politici nove vlade i da će ona uskoro biti formirana.

On je naglasio da je budžet pripremljen u skladu sa Ustavom Srbije, po kome pokrajinski budžet iznosi sedam odsto republičkog budžeta, kao i da je 22,5 milijardi dinara, u skladu sa najvišim zakonom, namenjeno za kapitalna ulaganja u infrastrukturu pokrajine.
Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić je rekao da se do pomenute sume došlo na taj način što je prošlogodišnji republički budžet od 627 milijardi dinara uvećan za projektovani rast inflacije od 6,6 odsto, kao i da je dodato 80 milijardi dinara neutrošenih sredstava iz ranijih godina, pa je osnovica za pokrajinski budžet bila 750 milijardi dinara.
– Pokrajinski budžet će se napuniti tako što smo planirali dve milijarde dinara prihoda od privatizacije, 1,2 milijarde su preneta sredstva iz prošle godine, 1,9 milijradi susopstveni prihodi, 19,4 milijarde su transferna sredstva za plate u obrazovanju i zdravstvu, 6,6 milijardi iz sopstvenih izvornih prihoda i taksa, dok se očekuje 21 milijarda dinara iz republičkog budžeta na ime kapitalnih ulaganja – naveo je Đukić.
Pajtić i Đukić su naglasili da već nekoliko godina primenjuju mere štednje – nema povećanja broja administrativnih radnika u pokrajinskoj upravi, a osnovice plata zaposlenih u adminstraciji su na septembarskom nivou, uvećane za 10 odsto. Zbog toga nema razloga da se zarade smanjuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari