Vranjskoj deci ponuđena ekskurzija sedam kilometara od grada: Košta kao da putuju avionom 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Iako su lokalni mediji pisali da je, maltene, dogovorena jednodnevna ekskurzija učenika prvog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Vranju do Zoološkog vrta Mišić, koji se nalazi u selu Ćukovac, na oko sedam kilometara od grada, sagovornici Danasa tvrde da posao nije zaključen i da je na Savetu roditelja škole da odluči hoće li se ekskurzija, uopšte, održati.

U medijima se pojavila informacija da je cena koju je ponudila turistička agencija 3.590 dinara po učeniku.

U cenu su uračunati „troškovi prevoza, ulaznice u zoološki vrt, troškovi osiguranja od nesrećnog slučaja i putnog osiguranja, troškovi agencije, troškovi ishrane, naknada za brigu o detetu, naknada za vođu puta, kao i troškovi platnog prometa na ukupan iznos fakture prilikom plaćanja između škole i agencije“.

Vranjskoj deci ponuđena ekskurzija sedam kilometara od grada: Košta kao da putuju avionom 2
Foto: Dušan Pešić/Danas

Marina Stojanović, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“, za Danas je rekla da je na raspisan tender za organizovanje jednodnevnog izleta prispela „jedna ponuda“, kao i da je „neverovatno visoka cena prevoza“.

„U pitanju je agencija ‘Skorpio turs’. Ali, ništa još nije odlučeno, ništa nisam potpisala, niti je ekskurzija ugovorena. Taj predlog sada razmatraju predstavnici roditelja i učitelji. Prijavio se jedan ponuđivač i roditelji tada nisu imali šta da biraju. Oni sada mogu da odluče da li hoće da prihvate ponudu ili ne. Ako se ne prijavi 60 odsto dece, neće se održati ekskurzija“, rekla je Stojanović.

I Zoran Kitanović, direktor i vlasnik agencije „Skorpio turs“, potvrđuje da „ekskurzija nije ugovorena“ i da „roditelji mogu da odustanu od ponude“ koju je dostavila njegova agencija.

„Cena je 2.600 ili 2.700, plus oko 800 dinara na ime dnevnica, ukupna cena je ona koja se pojavila u medijima. Niko neće da pokrene autobus do Ćukovca bez 1.000 dinara po detetu. Autobusi naše firme ne mogu da odu do zoološkog vrta, moramo da platimo druge. Šta su oni mislili – da za 300 ili 500 dinara dobiju vožnju? Samo tehnički pregled košta 12.000 za taj autobus i taj jedan dan“, istakao je Kitanović.

Vranjskoj deci ponuđena ekskurzija sedam kilometara od grada: Košta kao da putuju avionom 3
Foto: Dušan Pešić/Danas

Sa druge strane, iz pomenutog zoološkog vrta za Danas kažu da će „ekskurziju otkazati, zbog bezobrazuka škole i agencije koja je ponudila visoku cenu“.

„Od organizacije odustajem zbog bezobrazluka agencije i škole. Dali smo mogućnost i da neki đaci dođu bez naknade, gratis, a oni bi da zarađuju na deci. Daju ponudu od 3.600 po detetu, a moja ponuda, poslata agenciji, je 1.100 dinara“, rekao je sagovornik Danasa iz zoološkog vrta nadomak Vranja.

Objasnio je da „sigurno neće ekskurziju održati sa ovom školom i ovom agencijom“.

„Razgovarao sam sa članovima Saveta roditelja OŠ ‘Vuk Karadžić’, rekao sam im da dođu sami, ne u organizaciji škole ni agencije, a ja ću cenu još da im smanjim. Neka sami organizuju prevoz ili ću ja da ih častim prevozom“, kaže naš sagovornik iz zoološkog vrta.

Roditelji dece i ostali sugrađani na Fejsbuku komentarišu da je cena od 3.590 dinara, koju je agencija poslala roditeljima na razmatranje, „paprena“, da je to „bruka i sramota“ jer „to što oni nude za taj novac ne košta ni 1.000 dinara – sa prevozom, hranom i ulaznicom“.

„Cene su van svake pameti. Poseta obližnjem selu… Koliko dete ovog uzrasta može da pojede? Ko se sve ugradio u ovu cenu, kao i uvek? Sramota“, komentar je jedne gospođe na ovoj društvenoj mreži.

Drugi Vranjanac smatra „da bi, realno, ova ekskurzija trebalo da košta 1.600 dinara“.

„Auto-karta 200, ulaznica za zoološki vrt 300, a osiguranje 200 dinara. Troškovi za hranu još 900 dinara. Sve to po jednom učeniku“, kaže on.

Ima i šeretskih komentara roditelja, koji navode da je „cena super, ako putuju avionom“, te da ovaj izlet „ne vredi više od 1.000 do 1.200 dinara po detetu“, kao i da je pomenuti trošak „udaranje na inteligenciju roditelja“.

„Možda u cenu ulazi jahanje bengalskog tigra“, ironičan je mlađi Vranjanac.

Dejan Dušanović, prosvetni inspektor iz Vranja, za Danas kaže da ga „niko od roditelja nije kontaktirao, niti nekog drugog prosvetnog inspektora, sa namerom da se ispita slučaj ove ekskurzije“.

I predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Pčinjskog okruga, Dušan Mladenović, kaže da ga nisu kontaktirali roditelji dece, ali da ima svoje viđenje situacije u vezi sa ekskurzijom vranjskih prvaka i cenom koju je ponudila agencija.

„Ta je zaista preskupo, a mislim da je odgovornost na rukovodstvu škole, ali i na Savetu roditelja. Savet roditelja se o svemu pita, on određuje cenu ekskurzije, visinu dnevnica za nastavnike, on prihvata ponude, pa mi nisu jasni ti ljudi koji su ovo prihvatili. Cena za ovaj izlet je enormna“, rekao je Mladenović.

Taksista iz Vranja, koji je želeo da ostane anoniman jer njegov unuk pohađa prvi razred OŠ „Vuk Karadžić“, ističe da „cena ne zavisi niti od škole, niti od direktora, već od Saveta roditelja“.

„Treba videti zašto je Savet roditelja prihvatio tako visoku cenu, ako je, uopšte, prihvatio. Taksisti naplaćuju od 800 do 1.000 dinara za pun automobil do zoološkog vrta. Vožnja je, možda, 500 dinara skuplja nego što bi trebalo, ali sigurno organizatori računaju dnevnice za nastavnike i vozača. Moj unuk ide u ovu školu, a i meni se učinilo da je cena od oko 3.600 dinara visoka. Roditelji druge dece komentarišu da je skupo, ali Savet roditelja škole donosi odluku“, govori ovaj taksista.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari