Beograd, 2.08.2021. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obraca se novinarima posto su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovic i finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal potpisali sporazum o saradnji, danas u Predsednistvu Srbije. Kompanija UGT Renewables LLC koja se bavi obnovljivim izvorima energije. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas od predstavnika kompanije Ziđin da ugrade dodatne kapacitete i smanje emisiju štetnih gasova u topionici u Boru, i da „najkasnije do kraja godine obezbede potpuno čist vazduh za stanovnike ovoga grada“, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Vučić je tokom sastanka sa predstavnicima kompanije Ziđin istakao da se očekuje da će, nakon završetka sistema za smanjenje aerozagađenja, emisije štetnih gasova biti u graničnim vrednostima, kao i da se u avgustu „očekuje da sistem za smanjenje aerozagađenja bude funkcionalan“.

Na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima kompanije Ziđin bilo je reči i o razvoju novog rudnika Čukaru Peki i samog RTB Bor.

„Projekat Čukaru Peki je značajan sa aspekta rapidnog povećanja proizvodnje koncentrata bakra i kasnije katodnog bakra. Projektovana su ulaganja od 500 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone Rudnika Čukaru Peki. Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u oktobru 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet, na 18 odsto“, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka prezentovana je dinamika i plan razvoja rudarskog basena, a kompanija Ziđin se obavezala da do šeste godišnjice zatvaranja transakcije investira preko jedne milijarde dolara u nadogradnju, proširenje ili izgradnju četiri rudnika i topionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari