Za 16 godina 141 policajac u Srbiji izvršio samoubistvo 1Foto: mup.gov.rs

Prema podacima sa kojima raspolaže Strukovno udruženje policije (SUP) u periodu od 2000. godine do maja 2016. godine samoubistvo je izvršio 141 policajac.

„Na žalost svedoci smo tragičnog događaja u kojem je izgubljen još jedan policijski život, još je žalosnije što je izgubljen samoubistvom. Prema nezvaničnim informacijama jedan od razloga samoubistva policajca u Alibunaru bila je psihološka presija i tenzija od strane rukovodioca“, saopšteno je iz Strukovnog udruženja policije (SUP).

Najveći broj policajaca koji su izvršili suicid obavljlo je poslove policajca opšte nadležnosti 49,3 odsto, pripadnika kriminalističke policije 9,3 odsto, saobraćajnih policajaca 8,5 odsto i graničnih policajaca 7,7 odsto. Prosečna dužina radnog staža je oko 12, a prosek godina starosti je 36.

Kako su dodali, iako je Odeljenje za psihološku prevenciju i selekciju uvelo telefonsku liniju za hitnu psihološku pomoć u izrazito stresnim situacijama za zaposlene u MUP-u, koja je dostupna u periodu od 00-24 časova sedam dana u nedelji, čija je zamisao da uloga psihologa i socijalnog radnika bude da pruži prvu psihološku pomoć zaposlenima u izrazito stresnoj situaciji a ne da rešava konkretne probleme, u praksi to i nije baš tako.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova kao poslodavac, bavi se uglavnom posledicom a ne uzrokom problema i smatramo da se već decenijama ne posvećuje dovoljna pažnja ovom problemu. Generalno, ne radi se na prevenciji, MUP nema dovoljno razvijene stručne službe i sa kapacitetima da se detaljno posvete prevenciji kao i psihološkoj podršci, kao i sa pružanjem psihološke podrške koja bi imala za cilj poboljšanje socijalnog i radnog funkcionisanja, poboljšanje kvaliteta života i podrška kod drugih problema mentalnog zdravlja“, navlei su oni.

Poznato je da policijska profesija prema istraživanjima i objavljenim podacima domaćih i svetskih stručnjaka iz oblasti psihologije nesporno spada među deset najstresnijih profesija, većina stručnjaka svrstava na 5/6 mesto u pogledu stresora.

„Policajci moraju da se nose sa prirodom posla koja je veoma stresna sama po sebi (ubistva, saobraćajne nezgode, pedofilija, zlostavljanja i sl) sa jedne strane i sa pritiscima rukovodioca, a na žalost široko je rasprostranjeno zlostavljanje na radu policajaca, proizvoljnosti u odlučivanju rukovodioca, nepoštovanje zakona i procedura“, ukazali su iz SUP-a.

„Smatramo da je početni korak uspostavljanje u navedenom smislu jedne takve funkcionalne stručne službe, ali i selekcija kandidata prilikom prijema u radni odnos u MUP, jer je evidentan lošiji odabir kadrova koja vezujemo za kronizam, nepotizam i lobiranje. Isti je princip nažalost i za napredovanje u službi i raspoređivanje“, objasnili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari