„Zabraniti sva slavlja sa više od dva lica i jednog krompira po osobi“: Kako je Internet reagovao na izjavu guvernerke Tabaković? 1Foto: Beta/Miloš Miškov; Pixabay/Jim Black; Miroslavik

„U pandemiji je smanjena potrošnja te vrste namirnica. Imamo da je krompir poskupeo 152 odsto. Kada je prošla pandemija ljudi su počeli da organizuju svadbe i slavlja i povećana je potrošnja i to je pored suše i drugih faktora dovelo do rasta cena“, izjava je guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković  koja je na društvenim mrežama izazvala burne reakcije.

„Dositej Obradović se prevrće u grobu! Ali dobro, bar se krompir primio u našem narodu, kad već prosvetiteljstvo nije“, jedna je u moru reakcija građana koji svoje mišljenje rado iznose na različitim društvenim mrežama.

Pomenutu ocenu situacije u državi, koju je juče iznela Tabaković, korisnici mreža nisu propustili, naprotiv, dočekana je najširim spektrom dosetki, većinski se svodeći na “glupost” i “lupetanje”, kao i sa upriličenim imenom „Putujući cirkus Jorgovanke Tabaković“.

“Jorgovanka Tabaković se retko pojavljuje u javnost, ali kad se pojavi, obavezno odvali neku glupost”, navodi jedan od autora objave na “Tviteru”.

Mnogima je izjava „zadala“ glavobolju, budući da im koncept gde se rast cene krompira dovodi u vezu sa učestalim organizovanjem proslava, konkretno svadbenih, nikako nije jasan.

„Pročitala Jorgovankinu izjavu za ‘Danas’ više puta, prisećala se svadbi na kojima sam bila, ali ni na koji način nisam uspela da povežem svadbu sa krompirom. Moli se dr Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS, da nam pojasni šta je htela da nam kaže“, poručuje jedna korisnica.

Korisnici društvene mreže Tviter su dali sebi prostora za maštu, pa su pokušali da dočaraju prosečnu svadbu u Srbiji “sa pilećim krompir paprikašem i ćuftama u paradajz sosu sa pire krompirom”, a sve to propratili pitanjem “diplomu kog privatnog fakulteta beše ima Jorgobanka Tabaković”.

Pronađe se u komentarima i po koji šaljivi apel Jorgovanke Tabaković upućen gostima na svadbama i veseljima da manje jedu krompira, jer bi u protivnom cena mogla otići preko 200 dinara za kilogram.

Nije propuštena ni prilika da se izjava, često pogrešno pripisivana Mariji Antoaneti, a povodom nevolja Francuza da obezbede osnovne životne namirnice, prilagodi aktuelnim dešavanjima.

Tako se umesto hleba pojavio krompir, a umesto oba preporučuju kolači.

“A tek na jesen kad skoči cena zbog svadbarskog kupusa… Sarma će biti k’o droga”, još jedan je šaljivi komentara.

Ima i onih koji su se “zabrinuli” zbog pomenute izjave, te se “zapitali” šta će se tek dogoditi sa krompirom “kad krenu kontrolni u školi”.

“Pažnja, pažnja, na zahtev guvernerke Narodne banke Srbije, do daljnjeg se zabranjuju, sve svadbe, veridbe, slavlja sa više od dva lica i sa više od po jednog krompira po osobi, što će reći, najviše dva krompira po slavlju. Svetski priznata Jorgovanka dr Tabaković”, jedna je u nizu objava na “Tviteru”.

Komentari su išli u različitim pravcima, pa tako ima i onih koji su spremni da se “žrtvuju” tokom sledeće svadbe na koju budu išli, te da “traže samo praseće pečenje bez krompira”.

“Sad kad krenu slave, pa udarimo po krompiru, ima da bude skuplji od kavijara”, navodi još jedan autor.

Korisnici društvene mreže Fejsbuk, u daleko većem broju su komentarisali objave koje se tiče pomenute izjave.

„Kako da sad pravim musaku ako je krompir toliko poskupeo? Ništa od musake, jedem samo meso“, „Čuveni svadbarski krompir“, „Procenjuje se da bi i krštenja mogla dovesti do novog poskupljenja krompira“, „Ja se na svadbama uvek otkinem od krompira“, „Jok. Zbog sahrana je poskupeo. Njih ima mnogo više nego svadbi“, „Zna li se da l’ je ripila i zlatica sa cenom“, „Ma niste razumeli poklon za mladence po par džakova krompira“, neki su komentara koje su svoje mesto našli na Fejsbuku.

Budući da društvene mreže generalno, pa tako i Fejsbuk, nemaju način da sankcionišu one koji postavljaju komentare uvredljivog sadržaja, potraga za duhovitim i komentarima koji bi eventualno podstakli neki dijalog, bila je izazovna.

„U pravu je Cica, ja na svadbu ne idem ako ne služe pomfrit, pire i paprikaš. Nećemo, valjda, da jedemo pečenje i tortu, Bože sačuvaj“, komentarišu korisnici na pomenutoj mreži.

Bilo je i onih koji su odlučili da preračunaju koliko bi mesečno guvernerka mogla da kupi kilograma krompira za svoju mesečnu platu, uzimajući kao cenu pomenute namirnice 110 dinara. Kao odgovor namentula se količina od oko 5.182 kilograma.

Među pitanjima koja su se ticala njene kompetentnosti u oblasti finansija, našlo se i jedno o tome “kakvo tek objašnjenje ima za ovaj veštački kurs eura”.

Ni čalnovi tehničke Vlade nisu ostali pošteđeni, pa je jednog korisnika društvene mreže “Tviter” izjava Tabaković podstakla na pitanje “da li ima kontraargumenata koji bi oborili mišljenje da bi Sima Spasić bio, ako ne bolji, ono bar jednako dobar predsednik Vlade kakva je bila A. Brnabić”, a potom i iznošenje nekoliko argumenata u korist pomenute teze.

Dajući kao objašnjenje za potencijalni razlog iznošenja ovakve izjave, korisnici su kao argument izneli da je u pitanju pokušaj manipulacije, te da su cene drastično veće zbog svadbi, a ne zbog, kako vidi korisnik, „sive ekonomije“.

„Pitate se kako je došlo do izjave Jorgovanke Tabaković da je krompir poskupeo do svadbi, otkriću vam, naime oni tamo imaju dva džaka, u jednom su random reči, u drugom random bojevi i odatle se izvlači kad treba da se da neki odgovor. I uvek izađe istina. Magični džakovi“, šaljiva je rekonstrukcija događaja.

Kao još jedan zaključak, pojavljuje se i ocena da je samo jednom izjavom uspela da Tviter „počisti“ od tema koje se tiču litija i Evroprajda.

“Misao koja će je nadživeti i prenositi s kolena na koleno”, deo je komentara koji najbolje prikazuje sveobuhvatnu sliku stava korisnika Interneta o izjavi Tabaković i spajanju, sudeći po reakcijama, nespojivog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari