Zbog čega je ministarka Danica Grujičić razrešila dužnosti direktora Hitne pomoći u Nišu 1Hitna pomoć Niš: Foto: V. Torović

Dugogodišnji vršilac dužnosti direktora Hitne pomoći u Nišu dr Slavoljub Živadinović razrešen je funkcije po odluci ministarke zdravlja Danice Grujičić, potvrđeno je Danasu.

Za v.d. direktora Zavoda za urgetnu medicinu, kako se naziva nekadašnji Zavod za hitnu pomoć, postavljena je Snežana Radivojević, dotadašnja zamenica direktora Živadinovića.

Živadinović je kazao da je razrešen funkcije jer je “ispunio uslove za starosnu penziju, pošto je napunio 65 godina”, te da je “sam pred kraj prošle godine insistirao da se penzioniše”.

Dragan Stamenković, uzbunjivač i predsednik većinskog Sindikata Srbije ZZHMP Zavoda za urgentnu medicinu Niš, negira da je Živadinović želeo da ode u penziju i kaže da je “pokušavao” da na v. d. funkciji protivzakonito ostane i u petom mandatu, ali da je razrešen zbog “niza propusta” na koje je ukazivao sindikat, a izveštavali mediji.

Predsednik većinskog sindikata naglašava da će bivši v. d. direktora i po svom odlasku u penziju “morati da odgovara za propuste”, na koje je sindikat godinama ukazivao, podsećajući da je sindikalna krivična prijava protiv njega za 24 krivična dela “u proceduri”.

Zbog čega je ministarka Danica Grujičić razrešila dužnosti direktora Hitne pomoći u Nišu 2
Dragan Stamenković: Foto privatna arhiva

Ovaj sindikat je optuživao  Živadinovića da je odgovoran za, kako su navodili, nenamensko trošenje skoro 20 miliona dinara, korupciju, zastrašivanje svojih kritičara, loše uslove rada posebno u vreme kovid epidemije i neislaćivanje kovid dodataka.

Zaposleni su podneli nekoliko desetina tužbi protiv ustanove i zbog neisplaćenog prekovremenog rada.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je 2021. godine utvrdio nezakonitosti u određivanju koeficijenata, radnog vremena i prekovremenog rada u prethodne tri godine za manji deo zaposlenih, zbog čega je naložio da mu Hitna pomoć vrati više od 750.000 dinara.

RFZO je i 2019. godine tražio povraćaj skoro 400.000 dinara zbog toga što je Hitna tokom 2017. i 2018. godine plaćala struju kafani koja je zakupila deo prostora u njenoj zgradi.

Živadinović nije negirao neke od problema za koje je prozivan, ali je tvrdio da je sve rađeno u skladu sa zakonom i u interesu ustanove na čijem je čelu bio.

 

Prostorije većinskog siundikata- u garaži

Stamenković kaže da je nova v. d. direktora Rdivojević za sada  “pokazala dobru volju za saradnju”, te da se nadaju da će ona i ubuduće biti kvalitetna.

Ona je za sada između ostalog obezbedila sindikatu prostoriju za rad u zgradi Hitne pomoći.

„Živadinović nam je, međutim, u svom mandatu ‘dao’ prostor- u garaži”, kaže Stamenković.

Sindikat na čijem je čelu ima 72 člana.

Druga reprezentativna organizacija- Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti ZZHMP, ima 39 člana.

U niškoj Hitnoj pomoći zaposlena su 242 radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari