Željko Veselinović: Upozoravao sam na problem sa Vinčom i dobio krivičnu prijavu 1Željko Veselinović Foto: Medija centar

– Neodgovorno ponašanje menadžmenta i gradske vlasti, sumnjive javne nabavke za deponiju i konstantni pokušaji zataškavanja požara koji na deponiji nikada ne prestaje da gori, glavni su uzroci problema koji nastaju na deponiji u Vinči – kaže za Danas predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović, dodajući da gradski čelnici i svi odgovorni za ovu katastrofu moraju da podnesu ostavke, jer su živote građana doveli u opasnost.

– Ja sam još prošle godine u aprilu objavio snimke i fotografije ogromnog požara na deponiji koje su mi dostavili zaposleni. Umesto da rešava problem požara, direktor Gradske čistoće Marko Popadić podneo je krivičnu prijavu protiv mene za širenje panike gde je tvrdio da sam ja noću preskakao ogradu koja inače ne postoji i snimao neovlašćeno, a javno je govorio da je to sleganje tla čime je obmanuo celokupnu javnost i sve građane Beograda. Umesto da su tada rešavali taj problem oni su lagali građane i zbog toga ostavke moraju podneti i Marko Popadić i Goran Vesić, ali i nesrećni gradonačelnik Zoran Radojičić koji se građanima rugao tako što im je predlagao da zatvaraju prozore – navodi naš sagovornik

Veselinović dodaje da oni ne treba da snose samo političku odgovornost, nego da odgovaraju i krivično zbog požara koji traju godinama i ozbiljno narušavaju zdravlje svih Beograđana.

– Na deponiji se godinama neodgovorno radi. Od toga što su samo za sanaciju dela potpornog zida platili gotovo 500 miliona dinara i to firmi Lotex koja, kako se priča među zaposlenima, pripada Jasmini Popović jednoj od direktorki Gradske čistoće, do toga da je upravnik deponije bio bivši policajac pravosnažno osuđen za pljačku kombija sa novcem. Sve ove kombinacije mogu dovesti do katastrofe što se upravo i dešava – opozorava Veselinović.

On dodaje da je vazduh koji udišemo veoma štetan i da može uzrokovati mnoge bolesti, jer tamo ima metana, sumpora i drugih štetnih i kancerogenih materija opasnih po život i zdravlje ljudi, ali isto tako i opasnih po okolinu, zemlju, vodu.

– Veoma su ugroženi i zaposleni koji rade na gašenju požara jer nemaju adekvatnu zaštitnu opremu, a rade pod pritiskom kako bi požar što pre bio ugašen. Takav rad može dovesti do toga da se požar ne ugasi adekvatno kao što se i ranije dešavalo i da može ponovo doći do još većih problema – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari