Jezivi slogani i prikazi nacionalističkih simbola tokom neonacističkog marša u Kijevu 1. januara podsetili su češkog predsednika Miloša Zemana na Hitlerovu Nemačku, prenosi Raša tudej. Prema rečima Zemana, nešto je bilo „pogrešno“ i sa Ukrajinom i EU koja to nije osudila.


Češki predsednik je komentarisao scene hiljada ukrajinskih nacionalista sa bakljama u rukama širom ukrajinske prestonice u okviru komemoracije 106. rođendana Stepana Bandere, nacističkog saradnika i vođe ukrajinskog nacionalističkog pokreta tokom Drugog svetskog rata.

„Pretražujući internet, pronašao sam snimke demonstracija sa kijevskog Majdana. Demonstranti su nosili portrete Bandere, što me podsetilo na Rajnharda Hajdriha“, kazao je Zeman aludirajući na jednog od glavnih arhitekata holokausta i nacističkog komesara u okupiranoj Čehoslovačkoj.

Parada je, tvrdi Zeman, bila nalik nacističkim paradama sa bakljama gde učesnici uzvikuju slogane: „Smrt Poljacima, Jevrejima i komunistima bez milosti“. Bandera je bio šef Organizacije ukrajinskih nacionalista koja je sarađivala sa nacističkom Nemačkom i bila umešana u etničko čišćenje Poljaka, Jevreja i Rusa.

„Slava Naciji! Smrt neprijateljima!“, „Ukrajina pripada Ukrajincima“ i „Bandera će se vratiti i uspostaviti red“, slogani su koji su se mogli videti tokom marša. Neki od učesnika nosili su vojne uniforme iz Drugog svetskog rata kakve je nosio Bandera dok su drugi paradirali noseći crvene i crne nacionalističke zastave.

„Marševi sa upaljenim bakljama u Ukrajini pokazuje da se put nacista nastavlja“, kaže Konstantin Dolgov, predstavnik za ljudska prava Ministarstva spoljnih poslova Rusije. „A ovo je centar civilizovane Evrope.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari