Zeničke sveske, konačno 1

Nakon dužeg, nestrpljivog iščekivanja krajem prošle godine pojavio se 33/34. broj jednog od najboljih časopisa u regionu – Zeničkih sveski.

I ovaj dvobroj časopisa za društvenu fenomenologiju i kulturnu dijalogiku, čiji je izdavač Udruženje građana Sloboda i kultura dijaloga – experimentum mundi, zadržao je visok nivo u izboru materijala, koristeći autore koji su već postali njegov zaštitni znak.

Urednici Nermin Sarajlić i Venita Popović i sad su se dokazali kao ekipa koja vrlo ozbiljno razmišlja o potrebama svojih čitalaca.

Novi dvobroj počinje segmentom Rašomon i/li „stapanje horizonata“ tradiranog i savremenog filozofskog mišljenja, čija vrata otvara nekoliko rečenica iz Sioranovog ogleda Kratki pregled raspadanja, nakon čega slede furiozni Slavoj Žižek i Hegel u budućnosti, Hegel o budućnosti, u prevodu s engleskog jezika Venite Popović i Tragedija bez patnje? (O tajni suvremene egzistencije) Žarka Paića, što je sedmo poglavlje iz autorove knjige Nihilizam i suvremenost – na Nietzschevu tragu (zagrebačka IK Litteris, ekskluzivno ustupljen ZS).

Čitaoca potom čeka treće poglavlje knjige Kafka, ogledi o manjinskoj književnosti francuskih filozofa Feliksa Gatarija i Žila Deleza – Što je to manjinska književnost, u prevodu Uge Vlaisavljevića.

Slede Danteova topografija zagroblja Marija Kopića, Autobiografija kao fikcija Ljiljane Filipović i Prelci i membrane između interpretativno uzvišenog i smiješnog Nermina Sarajlića.

Drugi segment La sociÉtÉ du spectacle – Drigo IT- poglavlje: Civiliziranje frustracija ili evoluiranje haosa započinje nekoliko rečenica iz ogleda Brajana Foseta Gdje je McLuhan pogriješio u vezi s globalnim selom…, što je uvod za tri teksta: Epistemološko-hermeneutički aspekti teorije slike (Pristup konceptualizaciji slike kao intertekstualne prakse na primjeru prikaza asimetričnog drugog u „umjetničko-interdisciplinarnom projektu“) Sonje Briski Uzelac, Manifest feminizma Venite Popović i Totalitet iu beskonačnost – Filmska ontologija Stanleya Kubricka Tončija Valentića.

Uvodne rečenice za treći segment – Ne/pogrešivo povijesno eho-lociranje: Zapadni Balkan – Istočno od raja, potpisuju Marija Todorova (Imaginarni Balkan) i Emil Sioran Historija i utopija, U školi tirana, a potom se predstavljaju: Zlatko Kramarić (Što je Andrić nama i što smo mi njemu… / Marginalije uz čitanje, M. Martens, Vatra u vatri, Ivo Andrić – jedan europski život, Ljevak, Zagreb 2020), Alen Avdić (Apsurdni trijumf turbofolka unutar prostora bivše Jugoslavije, Indira Šabić / Mirjana Nikolić (Leksička slojevitost i inovacije u popularnoj muzici Bosne i Hercegovine) i Marko Raguž Sumrak ideologije – društvo budućnosti.

U završnom segmenti Panoptikum, ZS prenose tekst iz 51. broja časopisa Criticism (2009) Teddie i Friedel: Theodor W. Adorno, Siegfried Kracauer i erotika prijateljstva Johanesa fon Moltkea, a tu su i Žarko Paić (Zatvroeno društvo: O Foucaultovu dispozitivu moći) i Anis H. Bajrektarević (Antifašizam mora živjeti: Nema zdravlja bez slobode) Anis H. Bajrektarević.

Omaž je posvećen Žan-Lik nansiju i Abdulahu Šarčeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari