Zoran Radovanovicfoto FoNet Milica Vuckovic

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže za Danas da su nadležne institucije nastavile da svesno umanjuju stvarni broj preminulih od kovida 19 i tokom 2021. godine. Komentarišući podatke RZS-a, po kojima je u 2021. godini od kovida 19 umrlo preko 27,000, što je tri puta više u odnosu na broj koji je saopštavan putem sajta covid19.rs, sagovronik Danasa kaže da se radi o nameri da se prikriju prave razmere pandemije.

– Nadležni su od početka svesno umanjivali stvarni broj umrlih od kovida 19 i to su radili na više načina. Direktnim prekrajanjem izveštaja – tako što bi šefovi, kojima je to bilo naređeno, menjali uzrok smrti koji je prethodno uneo dežurni lekar, pa bi kovid 19 recimo menjali u pneumonija nepoznatog porekla. Ili su odmah pisali da je uzrok smrti bolest koja je možda doprinela ali nije glavni razlog umiranja, što se dešavalo kada za osobu koja je na respiratoru i koja doživi infarkt napišu da je umrla od infarkta a ne od kovida koji ju je i doveo na taj respirator. Na kraju bilo je i namernog prikrivanja i prekrajanja brojeva – kaže sagovornik Danasa.

Kako što Danas već objavio, podaci RZS pokazuju da je tokom 2021. od kovida 19 umrlo 27,742 osoba, što je tri puta više u odnosu na podatke koji su svakodnevno saopštavani.

Prema tim informacijama, koje se objavljuju na sajtu covid19.rs u 2021, od posledica zaražavanja novim virusom umrlo je skoro 9,500 osoba. Podaci RZS međutim demantuju ovu brojku i pokazuju da je novi virus prošle godine odneo grad veličine Bora.

Tako se ponovila situacija iz 2020, kada su zvanične institucije registrovale oko 3,500 umrlih od kovida 19, a RZS došao do broja od preko 10,000 preminulih usled zaražavanja novim virusom.

Prof. dr Zoran Radovanović pri tome ističe da su i 2020. i 2021. nadležni znali stvarno stanje stavri ali su odlučili da ne obaveste javnost o tome.

– Naša premijerka se odmah na početku pandemije hvalila kako imamo najsavremeniji sistem elektronskog praćenja. I stvarno po tom sistemu  lekar je morao da prijavi u roku od dva sata ako je dobijen pozitivan nalaz, ako je pacijent hospitalizovan, ako je na respiratoru i ako je preminuo. Na početku su imali jasan uvid u situaciju. Kasnije, nakon Birnovog teksta koji je pokazao kako se manipuliše brojem preminulih, pristup toj vrsti podataka bio je ograničen. Imalo ga je par ljudi. Koliko su i šta znali članovi Kriznog štaba, pitanje je. Ali je sramota da profesori epidemiologije sebe dovedu u situaciju da saznaju kakvo je stanje na osnovu neke ceduljice koja im je davana pre konferencija za medije – kaže prof. dr Radovanović podsećajući tako na izjave pojedinih članova KŠ da su im pre konferencija za medije davani podaci na papiru, a da su ih oni potom saopštavali javnosti.

On ističe da veruje da su članovi KŠ znali šta se dešava, ali da su se priklonili struji koja je išla u pravcu „spusti glavu i samo čekaj da prođe“.

-Često se čuje opravdanje da dok traje pandemija ne mogu da se dobiju tačni podaci, da se istina vidi tek kada prođe i tako dalje. Ali to nije tačno. Kako možete uopšte da donosite mere ako ne raspolažete podacima. Pa zadatak tih članova Kriznog štaba bio je da tragaju za podacima, da istražuju koliko podaci odražavaju stvarno stanje stvari…. Mi nakon prvog talasa više nikakve mere nismo ni imali, išlo se na spontano prokužavanje, a pri tome članovi Kriznog štaba su ili ublažavali opasnost ili je u određenim situacijama potpuno negirali – kaže prof. dr Radovanović, zaključujući da je krajnji rezultat da smo uz Bugarsku najgore prošli u celom svetu.

Podestimo tokom 2021. godine umrlo je 136,622 osoba, što je 34 odsto više ljudi u poređenju sa desetogodišnjim prosekom pre pandemije (2010 – 2019) i što je najveći broj preminulih od Drugog svetskog rata.

Godinu dana ranije bilo je oko 14 odsto više preminulih.

Zajedno posmatrano višak smrtnosti tokom dve pandemijske godine bio je oko 50,000 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari