Žena iz Zrenjanina dobila mesečnu kartu za gradski prevoz, ali autobusa nema 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Zrenjaninka iz naselja Zeleno polje požalila se početkom godine da je dobila subvencionisanu, odnosno besplatnu mesečnu kartu za gradski prevoz u Zrenjaninu ali da je jedini problem to što autobusa u njenom kraju nema.

Pitala je i kada će početi da saobraća autobuska linija 3, koja zbog malog broja putnika jedno vreme nije bila u funkciji.

Ta linija vraćena je u saobraćaj prošle nedelje ali je njena trasa donekle skraćena, autobusi ne polaze više sa Fabrika stanice, kao ranije, već im je polazište na magistrali, dok su ostale stanice iste – Žarka Zrenjanina, Duvanika, Gradnulica, objasnili su Danasu u preduzeću Net bus.

Kažu da su primedbe građana česte ali da je ekonomska opravdanost mala.

“Dobili su karte, hoće da se voze ali malo znaju o tome da na nekim linijama nema putnika. Razumemo da je nekima linija 3 važna i zbog Gradnuličkog groblja. Linija je vraćena ali ne polazi više sa Fabrika stranice, već u blizini Doma učenika”, objašnjeno je u preduzeću Net bus.

Zrenjanin problem sa manjkom putnika i isplativošću linija, kao i niskim standardom građana, rešava subvencionisanjem mesečnih karata za određene kategorije građanstva, pre svega za đake, studente, bolesne, siromašne i starije građane.

Pravo na povlašćen gradski prevoz u Zrenjaninu imaju deca i učenici koji pohađaju Osnovnu i srednju školu “9. maj”, kao i deca i njihovi pratioci koji imaju mišljenje Interresorne komisije i učenici osnovnih i srednjih škola.

Ovo pravo imaju i penzioneri, osobe sa invaliditetom, bolesnici na dijalizi i lica sa transplantiranim organima, ratni vojni invalidi, dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 30 puta, kao i davaoci organa. Oni koji ostvare pravo na povlašćen prevoz, sami plaćaju izradu legitimacije.

Gradski prevoz se iz gradskog budžeta finansira sa 15 miliona dinara, pretplatom na mesečne karte za javni prevoz za građane starije od 65 godina i socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

U budžetu za 2022. godinu planirano je izdvajanje od 4,8 miliona dinara za troškove putovanja učenika, što čini 0,10 odsto budžeta grada.

Za smeštaj i prevoz učenika sa smetnjama u razvoju opredeljen je 1,5 milion dinara a za prevoz učenika srednjih škola sa posebnim potrebama 800.000 dinara. Za regresiranje putovanja studenata opredeljeno je 500.000 dinara.

Cena karte u gradskom prevozu od 1.oktobra 2021. košta 90 dinara. Mesečna radnička karta iznosi 2.500, a mesečna đačka karta 1.500 dinara.

Na teritoriji grada Zrenjnaina trenutno saobraća 8 gradskih linija – 1,3,4,5,6,10,10A,12.

Ove linije pokrivaju naselja Šećerana, Bolnica, Gradnulica, Mužlja, Mužljanska kolonija, Autobuska stanica, Bagljaš , centar, Klek, Ečka i Stajićevo.

Od ponedeljka, 10. januara 2022. godine, uvedene su dve nove linije gradskog prevoza u Zrenjaninu. U pitanju su linije broj 3 i 4.

Linija broj 3 saobraća od Gradnulice, preko Karađorđevog trga, do centra grada, odnosno Doma učenika.

Zatim ide ka glavnoj pijaci, pa na Duvaniku i onda nazad na Gradnulicu. Autobus saobraća na svakih pola sata.

Druga linija koja je počela sa radom je linija broj 4. Ona je ranije saobraćala iz Banatske ulice ka Mužljanskoj koloniji. Sada saobraća na relaciji od glavne autobuske stanice do Mužljanske kolonije. Obe nove linije rade u periodu od 6 do 15 časova.

Takođe, linija broj 1, koja je od početka pandemije korona virusa radila dvokratno, ponovo radi po ceo dan. Ostale linije – 5, 6, 10 i 10a i dalje rade po ceo dan.

Autobuska stajališta u Zrenjaninu, njih oko stotinu, su slaba tačka u pružanju usluge transporta putnika.

Ne samo da su oštećena i neobeležena, nego ih često ni nema poput stajališta u Bolničkoj ulici u Zrenjaninu kod pruge, nešto pre Žitoprodukta. Na stajalištima nema istaknutog reda vožnje, a mobilijar je dotrajao i uništen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Anketa ZSF

Zrenjaninski socijalni forum saopštio je da je njihovo nedavno saopštenje o problemima vezanim za gradski saobraćaj u Zrenjaninu izazvalo veliko interesovanje javnosti.

Oni su naveli da u svom istraživanju gradskog prevoza u Zrenjaninu nisu uspeli da ustanove da li je gradska uprava do sada uradila analizu kvaliteta usluga u gradskom saobraćaju.

“Na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama stiče se utisak da su oni veoma nezadovoljni. Zbog toga smatramo da bi se ovom problematikom trebalo ozbiljnije pozabaviti, kako bi bila pronađena bolja rešenja od postojećih. Pozivamo sugrađane da nam dostave svoje primedbe i predloge na našu mejl adresu”, naveo je Zrenjaninski socijalni forum.

Oni su njavaili da će se na osnovu analize rezultata ankete obratiti gradskim vlastima sa zahtevom da se organizuje javna rasprava o gradskom prevozu. Odgovori u anketi mogu da budu i anonimni a treba je slati na mejl [email protected]

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari