Usame Zukorlić o ekshumaciji svog oca: Želja za istinom ispred emocija 1Foto: N. Kočović

Telo Muamera Zukorlića, osnivača Stranke pravde i pomirenja i bivšeg sandžačkog muftije, ekshumirano je iz groblja u njegovom rodnom selu Orlje, u sklopu istrage o utvrđivanju tačnog uzroka smrti.

Njegov sin Usame, koji ga je nasledio na čelu partije, rekao je novinarima uoči ekshumacije da je taj čin težak trenutak za porodicu, ali da je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.

Ekshumacija, a potom i obdukcija, sprovodi se u sklopu istrage Višeg tužilaštva u Novom Pazaru, a po krivičnoj prijavi Usamea zbog sumnje da je Muamer Zukorlić otrovan na šta, kako je ranije rekao, ukazuju rezultati analiza dve inostrane laboratorije.

Čitav postupak nadgledaju i eskperti sudske medicine iz Beograda, Sarajeva i Hamburga za šta je, kako je Usame istakao, porodica zahvalna pravosudnim organima Srbije.

Inače, postupak ekshumacije prati veliko interesovanje javnosti, a velikom broju novinara policija je onemogućila dolazak do seoskog groblja kako, objasnili su nam, ne bi ometali proces.

Nakon ekshumacije, biće obavljena obdukcija, a telo Muamera Zukorlića neće biti vraćeno u prvobitni grob, već će biti ukopano u haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

“Od trenutka kada je ukopan u Orlju, što je bila želja porodice, trpeli smo pritiske prijatelja i javnog mnjenja zbog toga što smo dozvolili da se velikan ukopa daleko od grada. Sada je otvorena mogućnost da se ispravi ta istorijska greška i da se muftija ukopa u haremu Altun-alem džamije, sa ostalim velikanima, kako zaslužuje”, poručio je Usame Zukorlić.

Muamer Zukrolić preminuo je iznenada 6. novembra prošle godine, u 51. godini. U tom trenutku bio je potpredsednik Skupštine Srbije, a javnosti je saopšteno da je preminuo usled srčanog udara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari