Agencije otkazuju letove, Air Serbia naplaćuje penale 1

Iako je poslednjih godina Turska, uz Grčku, bila omiljena destinacija srpskim turistima, trenutno se zbog niza terorističkih napada aranžmani za predstojeće leto slabo, gotovo nikako ne prodaju, tvrde za Danas u turističkim agencijama. I dok će većina njih, zbog promenjenih okolnosti, vratiti novac putnicima koji budu želeli da odustanu od unapred uplaćenog letovanja na nekoj od destinacija u Turskoj, Air Serbia, čini se, neće primeniti isti princip.

Naime, desetak agencija koje su krajem prošle godine potpisale ugovor sa domaćim avio prevoznikom za čarter letove ka Turskoj, moraju da plate avione koje su rezervisali, bez obzira na to da li će leteti ili ne. Prema tom ugovoru, agencije su dužne da u slučaju otkazivanja čarter leta plate Air Serbia depozit od 25 odsto od cene za svaku ugovorenu rotaciju, odnosno povratni let. Jedini ustupak koji je Air Serbia učinila turističkim agencijama jeste taj što je rok za uplatu depozita pomerila sa 1. marta na 15. april. Međutim, kako za naš list tvrde u nekoliko agencija, Air Serbia nije odustala od toga da naplati zakazane letove, iako je do početka sezone ostalo vremena da se ti avioni iskoriste za neke druge destinacije. Agencije su se ovde našle u gotovo bezizlaznoj situaciji, jer su morale, ukoliko žele da posluju, da potpišu ugovor sa Air Serbiom. Naime, strane kompanija koje su prethodnih godina dobijale dozvole za čarter letove za Tursku, ovoga pute nisu dobile zeleno svetlo jer, domaći avio prevoznik, prema novom pravilniku, ima dovoljno kapaciteta da obavi letove i samim tim ima prioritet u odnosu na druge strane kompanije.

Opcija koju je Air Serbia ostavila agencijama jeste da zamene destinaciju, što je, kako kažu u agencijama, gotovo nemoguće uraditi. Pojedine su se odlučile za tu „samoubilačku“ misiju (malo je vremena da se napravi potpuno nova ponuda), međutim, rezervnih varijanti gotovo da nema. Čak i za neke koje bi, poput španske Ibice na primer, mogle da budu opcija, postoji tehnički problem – Air Serbia jednostavno nema letelice za čarter letove koje mogu da dosegnu toliko daleko.

I dok agencije tvrde da vraćaju i da će vraćati novac onima koji žele da odustanu od letovanja u Turskoj, Air Serbia za sada ne „oprašta“ agencijama otkazivanje i dalje insistira na plaćanju penala. Na pitanja Danasa da li imaju nameru da izađu u susret agencijama i oslobode ih plaćanja tih penala i šta je uopšte predviđeno u situacijama kada je došlo do promene okolnosti u odnosu na vreme kada je ugovor potpisan, iz Air Serbia još nismo dobili odgovor.

Moguće je, međutim, da se domaća avio kompanija „pravi gluva“ jer država Srbija nije izdala nikakvo zvanično saopštenje i nije upozorila građane Srbije na rizik putovanja u Tursku, kako je to, na primer, pre nekoliko dana učinio Izraelski biro za kontraterorizam.

Situacija je svakako nebezbedna za turiste, toga su svesni i turski hotelijeri, koji, kako nam tvrde njihovi saradnici iz Srbije, planiraju da objekte uopšte ne otvore, jer je to jedini način da prežive ovu turističku sezonu. Kolaps turskog turizma počeo je sukobom između Rusije i Turske oko obaranja ruskog aviona, a nastavio se nizom terorističkih napada. Broj stranih turista u Turskoj opao je samo u februaru za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, tvrdi njihovo Ministarstvo turizma.

Nema upozorenja

Na sajtu našeg Ministarstva spoljnih poslova na naslovnoj strani među „savetima za putovanje u inostranstvo“, stoji uopšteno upozorenje kako se ponašati u stranoj zemlji ukoliko dođe do nekih nepredviđenih okolnosti. Međutim, ništa konkretno u vezi sa Turskom, u kojoj je od početka ove godine bilo nekoliko terorističkih napada, u poslednjem pre desetak dana u Istanbulu, stradalo je petoro ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari