Akcionari zrenjaninske fabrike Jugoremedija ušli su juče u prostorije Agencije za privredne registre u Beogradu dok je jedna grupa demonstrirala ispred zgrade Vlade Srbije, pokušavajući da na taj način ubrzaju sprovođenje sudske odluke kojom se poništava prethodna dokapitalizacija a njima vraća većinsko vlasništvo u fabrici.

Akcionari zrenjaninske fabrike Jugoremedija ušli su juče u prostorije Agencije za privredne registre u Beogradu dok je jedna grupa demonstrirala ispred zgrade Vlade Srbije, pokušavajući da na taj način ubrzaju sprovođenje sudske odluke kojom se poništava prethodna dokapitalizacija a njima vraća većinsko vlasništvo u fabrici.
Predsednik Unije radnika i akcionara Zdravko Deurić je na pisarnici Vlade Srbije ostavio pismo adresirano na ime Vojislava Koštunice u kome se od premijera traži da spreči opstrukciju izvršenja sudske presude. On je podsetio da je presudom Višeg trgovinskog suda u Beogradu poništena dokapitalizacija fabrike lekova Jugoremedija, čime je Agenciji za privredne registre naloženo da kao većinskog izbriše vlasnika Jovicu Stefanovića Ninija i da upiše male akcionare kao većinske vlasnike. Poništavanjem dokapitalizacije procena udela makedonske firme Jaka 80 u Jugoremediji vraćeno je na 42 odsto, dok su mali akcionari ponovo postali većinski vlasnici sa 58 odsto akcija.

Nalog ukočio promenu vlasništva

Agencija za privredne registre nije mogla da evidentira promenu strukture vlasništva u Jugoremediji jer u izvršnoj sudskoj presudi ne postoji nalog da se ta promena izvrši. Problem je u loše izrečenoj presudi koju je sudu predložio tužilac koji zastupa interese malih akcionara jer nedostaje rečenica, odnosno nalog Agenciji da u svom registru izvrši promenu. Postoji dobra volja da se ovaj problem reši, odnosno da Agencija po službenoj dužnosti evidentira promenu vlasništva nad akcijama, iako je to izuzetak koji ne predviđa Zakon o registraciji privrednih subjekata – izjavila je juče na konferenciji za novinare Nikoleta Vučenović, zamenik direktora Agencije za privredne registre uz napomenu da je Agencija poslala zahtev Višem trgovinskom sudu u Beogradu i zatražila tumačenje koje bi omogućilo upis promene vlasništva nad akcijama.

– Već gotovo mesec dana, Agencija za privredne registre opstruiše izvršenje sudske presude i odbija da iz svog registra izbriše dokapitalizaciju i uspostavi vlasničku strukturu koju je utvrdio sud. Vlada Vojislava koštunice je u maju 2004. godine raskinula ugovor o prodaji akcija firmi Jaka 80 i pokrenula uspostavljanje zakonitog stanja u Jugoremediji. Smatramo da se ometanje uspostavljanja zakonitosti ne može tolerisati, i da opstrukcija izvršenja sudske presude ozbiljno narušava vladavinu prava u Srbiji – naglasio je Deurić i naglasio da mali akcionari neće odustati od svojih zahteva.
On je istakao da zna da „neke ideologe boli što su se mali akcionari u Srbiji organizovali i izborili za pravosudnu presudu ali da ne treba izgubiti iz vida to da su mali akcionari vlasnici imovine i da njihova prava moraju da se poštuju kao i prava ostalih građana Srbije kao i da prilikom upisa u registre ne smeju biti diskriminisani u odnosu na tajkune“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari