Premijer Srbije Ivica Dačić juče je otputovao u Sjedinjene Američke Države zajedno sa delegacijom privrednika i Vladinih zvaničnika, kako bi tamo razgovarali s predstavnicima vodećih kompanija u IT industriji. Kako je saopšteno, cilj posete je da se predstave mogućnosti IT sektora u Srbiji i uspostavi saradnja s najvećim američkim kompanijama u ovoj industriji.


„Očekuje se da Srbija postane regionalni centar razvoja IT tehnologije“, navodi se u saopštenju.

Dačić će se, između ostalog, u Sijetlu sastati sa generalnim direktorom Majkrosofta Stivom Balmerom, kada će biti potpisan centralni ugovor o licenciranju i servisiranju računarskog softvera koji će koristiti državna administracija u Srbiji.

Pored toga, tokom posete koja će trajati do 16. maja, predviđeni su i sastanci sa čelnicima Pejpala (koji je pre mesec dana počeo da radi u Srbiji), Intela, HP-a, Orakla, Ciska, Epla, Aj-Bi-Ema (IBM), Gugla i Amazona.

Kako su za Danas potvrdili u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i u Vladi Srbije, u delegaciji sa premijerom nalaze se i Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije, Dejan Šmigić, direktor javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze, funkcioneri Ministarstva unutrašnjih poslova (kojim rukovodi premijer), predstavnici lokalne kancelarije Majkrosofta i drugih srpskih kompanija iz oblasti IT industrije i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Srpska delegacija će boraviti u SAD povodom investicione i trgovinske misije proširenja bilateralne ekonomske saradnje u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija između Srbije i SAD, a u organizaciji američkog ministarstva inostranih poslova. Kako je saopšteno, cilj posete je da se američkim IT kompanijama ukaže na mogućnosti srpskog IT tržišta, u cilju dalje saradnje, jačanja bilateralne trgovine i investicija.

Dačić će, kako je najavljeno, govoriti i na seminaru o ulaganjima u Srbiju i brendiranju Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari