Dević: Novosadska vlast predvodi proces otimanja moje imovine 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Novosadske gradske vlasti duže od deceniju i po, a posebno od 2013. godine, aktivno učestvuju i predvode proces otimanja moje imovine, a na jedinu legitimnu zaštitu, pravosuđe, u Srbiji ne treba računati, izjavio je u pisanom saopštenju Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine.

– U više navrata sam se obraćao i Ustavnom sudu, a u poslednjoj žalbi ukazao sam da mi je povređeno pravo na imovinu i pravo na fer suđenje, a glavni arbitar u tome bile su gradske vlasti – tvrdi Dević.

Podseća da je preduzeće ATP Vojvodina kupio 2004. na licitaciji i da je bez ikakvih subvencija, državne ili lokalne pomoći, u prvoj godini ispunio investicioni plan, proširio delatnost i zaposlio 200 radnika.

– Već sledeće godine uputio sam Gradu pismo o nameramau kome sam predložio da sam izgradim novu autobusku stanicu na zemljištu ATP Vojvodine. Grad je prihvatio, odbornici su usvojili novi GUP, koji je bio zasnovan na ekološkoj i saobraćajnoj studiji. Potom je potpisan ugovor kojim sam se obavezao da realizujem investiciju vrednu 30 miliona evra, dok je Grad trebalo samo da preusmeri saobraćaj na novu lokaciju. Ja sam objekat izgradio, dobio upotrebnu dozvolu, ali Grad svoj deo posla nije odradio – navodi Dević i dodaje da je posledica bio stečaj ATP Vojvodine i 500 radnika na ulici.

Ukazuje da je Grad ignorisao sopstvene odluke i akta, počev od prihvaćenog pisma o namerama, zatim GUP-a koji je predviđao autobusku stanicu na zemljištu ATP Vojvodine, potom ugovor sklopljen sa Devićem, koji je precizno definisao obavezu lokalne vlasti, a na kraju i izdatu građevinsku, a posle i upotrebnu dozvolu za novu autobusku stanicu na toj lokaciji. Kaže i da je sve što se dešavalo posle uvođenja stečaja „bilo usmereno na otimanje imovine u čemu je Grad aktivno učestvovao, sa očiglednom namerom da taj posao i izgrađene objekte ustupi kroz stečaj nekom od svojih tajkuna“.

– Upravo se na tome i radi. Grad nije ispunio svoju ugovornu obavezu, preduzeće su uveli u iscenirani stečaj, obezvređena je imovina, prodata je u bescenje sa ciljem da onom ko je kupio objekte omogući rad i povećanje vrednosti kapitala. Čak i novim GUP-om predviđaju na toj lokaciji autobusku stanicu za turističke autobuse. Zato sam podneo ozbiljne primedbe na novi GUP i dopunio već podnetu ustavnu žalbu. Očigledno je da se radi o veoma jakom lobiju, jer su svi postupci Grada kao i stečajne uprave kojom je upravljala lokalna vlast, bili suprotni zaključcima Evropske komisije u čijem monitoringu je ATP Vojvodina. Naime, ona je svrstana među pet najvećih od 24 sporne privatizacije, ali kao jedina među njima u kojoj sam oštećen ja, investitor, a ne država Srbija – ističe Dević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari