Dević: Vučić vrši pritisak u sudskom sporu oko novosadske stanice 1Foto: Fonet/Slobodan Miljević

Ilija Dević, vlasnik ATP Vojvodine koja se nalazi na listi 24 sporne privatizacije, optužio je juče premijera Aleksandra Vučića da vrši pritisak u sudskim sporovima u tom predmetu, kao i da je na Predsedništvu stranke zabranio da iko za medije daje bilo kakvu izjavu o tom slučaju.

Zabrana je izrečena nakon što je ATP „Vojvodina“ dobila konačnu sudsku presudu u januaru 2013. godine, vrednu oko 14 miliona evra, kojom je mogla da izađe iz stečaja i nastavi normalan rad, ali je, tvrdi Dević, pod pritiskom izvršne vlasti izmenjena u postupku revizije.

On je podsetio premijera da je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom utvrđeno da gradske i republičke vlasti nisu ispoštovale svoje obaveze iz ugovora i da su odgovorne za višemilionsku štetu nanetu preduzeću.

– Da li svojim potezima štitite nosioce javnih funkcija – predsednika Srbije, gradonačelnika Novog Sada, predsednika Skupštine grada Novog Sada, predsednicu Skupštine Srbije, predsednika i potpredsednike pokrajine Vojvodina – ili ih ucenjujete predmetom u kome su jedini ulog moj kapital i sudbina više od 500 radnika koji su nakon stečaja preduzeća ostali bez posla – zapitao je Dević u otvorenom pismu.

On tvrdi i da se posle svake posete zvaničnika iz EU, koji se interesuju za slučaj ATP „Vojvodina“ kao jedini gde je oštećen investitor, preko poluga vlasti pojačava pritisak na njega i porodicu. Ističe da je „kapital stekao kao privatnik do 1990. godine, u SFRJ Jugoslaviji, a ne u nekoj od pljačkaških privatizacija“ i ukazuje da je i Evropska komisija, uvidom u kompletnu dokumentaciju ATP „Vojvodine“, utvrdila da je to jedini slučaj u kome je oštećen investitor, a ne država Srbija.

– U preduzeće ATP „Vojvodina“ sam uložio 30 miliona evra, uz postojećih 300, zaposlio još 200 novih radnika, a po okončanju druge faze gradnje tu je trebalo da radi 1.200 zaposlenih. Iako je reč o najvećoj domaćoj investiciji, od države nisam dobio nikakvu subvenciju, koje se inače daju stranim ulagačima. Umesto da razvijam posao, već deset godina vodim sudske postupke jer novosadske vlasti, nakon što sam izgradio novu međumesnu i međunarodnu autobusku stanicu i specijalizovani servis, nisu ispoštovale ugovor koji je bio temelj započete investicije, nakon čega je preduzeće otišlo u stečaj – navodi Dević i dodaje da su od 2012. godine očigledni pritisci izvršne vlasti na policiju, tužioce i sudije, a cilj je da od oštećenog investitora naprave krivca i otmu njegov kapital.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari