Društveno preduzeće Novi Sad – gas, koje ima monopol na distribuciju gasa u Novom Sadu i okolini, na teret potrošača je pored sudskih izvršitelja za naplatu duga, što je zakonska obaveza, unajmilo i advokata Vesnu Milkov koja bi trebalo da napravi predloge za izvršenje za 2.000 potrošača. Cena njenog angažovanja je 6.000 dinara po predmetu. U praksi, to znači da treba da odštampa jedan dokument na kojem će biti promenjena samo imena dužnika i iznos, da stavi pečat svoje kancelarije, za šta će naplatiti 12 miliona dinara, iako taj posao već radi pravna služba.


Ovo nije u suprotnosti sa zakonom, ali je iskorišćavanje maksimuma zakonskih okvira za sticanje enormne koristi. Upravo zbog mogućnosti zloupotrebe, pokrajinski ombudsman je dao preporuku javnim preduzećima da ne angažuju advokate kako ne bi građanima nepotrebno uvećavali troškove, nego samo izvršitelje, što je obavezno prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju.

Sekretar preduzeća NS gas Sonja Zrnić nije znala da objasni zašto pravna služba ne dostavlja direktno izvršiteljima spiskove dužnika.

– Taj advokat za nas radi 10 godina. Gospođa Milkov piše predloge za izvršenje, koji su ranije upućivani sudu, a sada izvršitelju – objasnila je Sonja Zrnić.

Istovremeno, DP NS gas za ove poslove angažuje samo jednog izvršitelja, Vujadina Mastikosa, iako je ta vrsta favorizovanja takođe u suprotnosti sa dobrom praksom i preporukom zaštitnika prava građana. Da bi se izbegla korupcija, stav ombudsmana je da se predmeti o naplati duga ravnomerno rasporede na sve sudske izvršitelje licencirane za određenu regiju, a u Novom Sadu ih ima devet. Praksu da nema povlašćenih su već usvojili PTT, Elektrovojvodina, Srbijagas, ali NS gas se već oglušio o nekoliko ovakvih upozorenja. U praksi ovako povlašćen položaj još je očigledniji, jer ako jedno domaćinstvo za gas duguje, recimo 5.000 dinara, uz taj iznos moraće da plati još 12.000 koje će biti podeljene na račune Mastikose i Milkovke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari