Đedović: Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović danas u Bakuu na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Azerbejdžanu.

Srbija se, kako je rekla, u projekat Južnog gasnog koridora aktivnije uključila u kasnijoj fazi.

„Izgradnja gasne interkonekcije u pravcu ka Srbiji biće završena na jesen, a prve isporuke gasa očekujemo početkom 2024, što zavisi i od brzine komercijalnih pregovora svih uključenih strana. Nadamo se da ćemo i tu imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije”, rekla je Đedović.

Ona je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose, pre svega, zahvaljujući dobrim odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a važan izraz tih odnosa je upravo saradnja u oblasti energetike.

„Tokom posete Bakuu razgovaraćemo sa našim partnerima iz Azerbejdžana i o količinama i ceni gasa koje bismo dobijali novom gasnom interkonekcijom, o potencijalnoj izgradnji gasnih elektrana, kao i o mogućnostima za obezbeđivanje dodatnih količina električne energije iz Azerbejdžana, na čemu rade i druge zemlje u EU“, navela je ona.

U izlaganju na ministarskom sastanku Đedović je rekla da je azerbejdžanski gas već prepoznat kao deo rešenja za diverzifikaciju izvora snabdevanja u gasom Evropi, a da zahvaljujući novim gasnim interekonekcijama postaje i deo rešenja za veću energetsku bezbednost Republike Srbije, ali i regiona.

„Izgradnja gasnih interkonekcija i bolje povezivanje sa susedima otvara prostor da Srbija unapredi ne samo svoju energetsku bezbednost, već da bude i tranzitna zemlja preko koje će azerbejdžanski gas stizati i do drugih zemalja u regionu i EU”, rekla je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.