Gde putovati za praznike? 1Foto: Pixabay/Şinasi Müldür

Na listi svetskih portala i časopisa koji se bave putovanjima Pariz je ovog proleća destinacija koju svi najviše preporučuju za majske praznike, a od evropskih zemalja na nedavno objavljenoj listi “destinacija koje treba posetiti u maju” na sajtu timeout.com su još i Italija, Grčka i Portugal.

U ponudama turističkih agencija u Srbiji Pariza ima, ali ni blizu koliko nekih drugih gradova poput Istanbula – koji je hit, kako god da se ide avionom ili autobusom.

Izlet za praznike do Pariza trenutno može da se nađe po ceni od 250 evra za tri noćenja autobusom, ali i do 740 evra koliko košta pet dana ili četiri noći avionom do francuske prestonice.

S druge strane, Istanbul je već godinama među omiljenim destinacijama srpskih turista, za Prvi maj i polaske posle Uskrsa ture autobusom do najvećeg grada Turske koštaju od 99 do 110 i 115 evra koliko su tri noćenja.

Ako se ide avionom tri noćenja preko agencije su od 320 do 340 evra, dok je za dan više potrebno od 350 do 440 evra u zavisnosti od hotela.

Domaće agencije u ponudama za predstojeće praznike imaju i Dubai, za koji treba izdvojiti od 970 evra pa naviše za pet noći avionom, a u ponudi su i mnogobrojni italijanski gradovi od Rima, Bolonje, Milana do Toskane, u kojoj tri noćenja autobusom koštaju od 120 do 140 evra ili Sanrema gde isto toliko staje 160 evra po osobi.

Praznik u Rimu košta 180 evra, ako se ide na tri noćenja, ili ukupno šest dana autobusom.

Budimpešta i Prag su standardno popularni među domaćim turistima kada se radi o prazničnim izletima, a do oba grada iz Srbije se prave ture autobusom. Do Budimpešte dva noćenja koštaju od 100 do 115 evra, dok je tri noćenja u Pragu od 115 do 125 evra.

Četiri noćenja avionom do Amsterdama je od 590 do 615 evra, dok je isto toliko u Barseloni od 550 do 600 evra.

Pojedine agencije nude višednevne izlete u obližnje Crnu Goru ili Hrvatsku. Tako postoje ture do Splita, Trogira i Plitvica, dva noćenja sa doručkom koštaju 140 evra, dok tura Pula-Opatija, Rijeka košta 130 evra.

Praznični izlet do Beča košta od 100 do 120 evra, a agencije nude i mogućnost organizovanja izleta do Parndorfa za 15 evra, obilazak dvorca Šenbrun za 30 evra ili izlet do Bratislave za 20 evra.

Interesovanja putnika za putovanja tokom praznika ima, kažu za Danas u agencijama, ne kao ranijih godina. Zato je i ponuda nešto skromnija nego pre pandemije, a turisti biraju uglavnom povoljnije i bliže destinacije.

Naravno, na odluku utiče i to da li i na koji način može da se uđe u određenu zemlju, da li su neophodni PCR ili antigenski testovi ili potvrde o vakcinaciji.

Iako epidemiološki uslovi za ulazak u druge države postaju sve povoljniji, preporuka svim građanima Srbije je da pre polaska na putovanje provere da li postoje posebni kriterijumi za željenu destinaciju pre planiranja puta.

Oni koji vole da putuju sami, treba dobro da se obaveste o uslovima ulasku u zemlju, a ako žele da poslušaju iskusne svetske blogere koji se bave turizmom maj je idealan na severu Italije, gde je akcenat na hrani, Lisabonu i Portu gde treba probati vino, ili Splitu i Dubrovniku gde uz stare delove grada, kako piše sajt theculturetrip.com ne sme da se propusti vožnja kajakom ili Atina gde je uz upoznavanje sa istorijom odličan i noćni život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari