Analitičari tvrde da će ovogodišnji rod kukuruza biti za trećinu niži od planiranog. Inače, kukuruz je ove godine posejan na 1,3 miliona hektara, a poljoprivredni stručnjaci procenjuju da će rod za oko 1,5 miliona tona biti niži u odnosu na lane kada je ubrano 6,31 milion tona.
Zbog tako alarmantne situacije Grupacija proizvođača hrane za životinje Privredne komore Srbije i Zadružni savez Vojvodine uputili su zahtev Vladi Srbije da stopira izvoz kukuruza.

Analitičari tvrde da će ovogodišnji rod kukuruza biti za trećinu niži od planiranog. Inače, kukuruz je ove godine posejan na 1,3 miliona hektara, a poljoprivredni stručnjaci procenjuju da će rod za oko 1,5 miliona tona biti niži u odnosu na lane kada je ubrano 6,31 milion tona.
Zbog tako alarmantne situacije Grupacija proizvođača hrane za životinje Privredne komore Srbije i Zadružni savez Vojvodine uputili su zahtev Vladi Srbije da stopira izvoz kukuruza. U opticaju je i predlog da se na 60 dana obustavi izvoz kukuruza i da ponuđene količine otkupe Republičke robne rezerve. Cena ovog poljoprivrednog proizvoda na Produktnoj berzi u Novom Sadu već je premašila 16 dinara za kilogram. „Rast cene kukuruza povući će i ostale cene, prvenstveno tovljenika, što će uticati i na rast cena mesa u maloprodaji. Ako bi izvoz bio zaustavljen, možda bi cena hrane za životinje, pa i cena mesa mogla da se stabilizuje“, ističu u Grupaciji proizvođača hrane za životinje PKS.
Komentarišući zahteve poljoprivrednika Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede kaže za Danas da će to ministarstvo predložiti Vladi da odredi izvoznu kvotu za kukuruz od 1,2 miliona tona, jer je procenjeno da ta količina ne bi ugrozila bilansne potrebe stočarske proizvodnje.

ĐELIĆ: Danas odluka o merama predostrožnosti

Vlada Srbije danas će, na vanrednoj sednici, doneti odluku o merama predostrožnosti koje će preduzeti na tržištu žitarica, koje se suočava sa vanrednim okolnostima. Zbog izvoza viškova žitarica postavlja se pitanje bilansa ove i sledeće godine. Opredeljenje Vlade nije da vodi agrarnu politiku utvrđivanjem kvota jer smo se opredelili za liberalizaciju trgovine prema Evropi i STO, ali sve te institucije znaju šta znače vanredne okolnosti. Naš cilj je da obezbedimo predvidivost resursa, da ne bi došlo do prevelikog kolebanja cena žitarica, ali i drugih resursa koji su u tom lancu – izjavio je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije ne želeći da otkrije o kojim merama predostrožnosti je reč.

Vojislav Stanković, saradnik Centra za naučnoistraživački rad Privredne komore Srbije podseća da je kukuruz značajna izvozna stavka poljoprivrede. „Lane je Srbija izvezla više od 800.000 tona kukuruza i za ovim artiklom postoji stalna tražnja na svetskoj pijaci zbog proizvodnje etanola. Domaća potrošnja nije velika jer su potrebe stočarstva manje od proizvodnje. O tome svedoči i podatak da je za prvih pet meseci ove godine izvezeno oko 330.000 tona kukuruza, dok je vrednost izvoza za šest meseci premašila 60 miliona dolara“, podseća Stanković i dodaje da će cena kilograma sa sadašnjih 15 dinara do kraja godine dostići i 18 do 19 dinara. Naš sagovornik ističe da bi te cene kukuruza, kao osnovne sirovine za stočnu hranu sigurno uticale i na rast cene mesa i mleka, pa bi kreatori ekonomske politike morali da razmisle i o merama za stabilizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda. Takav potez nije novost, jer kada u SAD kukuruz, odnosno „stočno žito“ poskupljuje, država interveniše na tržištu, podseća Stanković.

Za otkup pšenice milijarda dinara iz budžeta

Zahtev pekara da podignu cenu hleba zbog poskupljenja pšenice i brašna nije opravdan, mada je činjenica da je cena pšenice visoka. Na to utiče velika tražnja i izvoz, pre svega na tržišta zemalja u okruženju gde je rod hlebnog žita podbacio. U Srbiji je ove godine požnjeveno 2,1 milion tona što je dovoljno ne samo da se podmire domaće potrebe, već i izvoz. Osim toga realno je očekivati da se sa Ministarstvom trgovine i usluga dogovori otkup pšenice za robne rezerve. I mada je još rano govoriti o količinama, izvesno je da je za potrebe otkupa iz budžeta izdvojeno milijardu dinara, izjavio je za Danas Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

Visoke temperature vazduha i suša razlog su što se očekuju umanjeni prinosi kukuruza, ali i soje i lucerke. Tako je, na primer, prirodno sušen kukuruz u vrećama od 50 kg u julu prodavan po ceni 12 dinara za kilogram. Na pijacama u Vojvodini cena kukuruza kretala se od 10 do 12,5 dinara za kilogram. Ponuda pšenice na pijacama bila je zadovoljavajuća i u vrećama od 50 kilograma prodavana je po ceni od 13 do 14 dinara za kilogram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari