Predstavnici iračkog Ministarstva odbrane i srpske vlasti poslednjih dana uveliko ugovaraju izvoz domaćeg pešadijskog naoružanja, municije i vojne opreme u Irak. Prema nezvaničnim informacijama Iračani bi mogli uskoro da kupe srpsko oružje u vrednosti od 50 miliona dolara, što bi za domaću odbrambenu industriju bio izuzetno značajan posao.

Predstavnici iračkog Ministarstva odbrane i srpske vlasti poslednjih dana uveliko ugovaraju izvoz domaćeg pešadijskog naoružanja, municije i vojne opreme u Irak. Prema nezvaničnim informacijama Iračani bi mogli uskoro da kupe srpsko oružje u vrednosti od 50 miliona dolara, što bi za domaću odbrambenu industriju bio izuzetno značajan posao. Naš list saznaje da se „pregovori uspešno odvijaju“, te da bi „ugovor o izvozu srpskog, ponajviše Zastavinog vojnog naoružanja u Irak trebalo da bude potpisan uskoro“.
Irački ministar odbrane general Abdel Kadir Jašim, koji je u Srbiji boravio i početkom septembra, ovih dana bi trebalo da poseti firmu za izradu vojne opreme Mile Dragić u Zrenjaninu, kao i fabriku municije Prvi partizan iz Užica i čačansku Slobodu, u kojoj se proizvodi municija većeg kalibra i artiljerijske granate. Iračani su, ipak, potvrđuje izvor Danasa, najviše zainteresovani za kupovinu Zastavinog pešadijskog naoružanja, pre svega za Zastavine puške M21 i „crna strela“, ali i za mitraljeze i ručni bacač granata M 21, kao i za unikatne gravirane Zastavine puške i revolvere.
U Zastavi oružju juče ovim povodom ipak nije mogla da se dobije nikakva zvanična informacija. Vršilac dužnosti direktora te fabrike Zoran Aleksić izjavio je da „još nije dobio potvrdu kada irački ministar odbrane Abdel Kadir Jašim dolazi u Kragujevac“, te da „konkretno ne zna šta bi mogao da kupi u kragujevačkoj fabrici“. On je rekao da su ga pre neki dan pozvali iz SDPR „Jugoimporta“ i zatražili da Zastava oružje u njihovoj zgradi u Beogradu izloži luksuzno gravirano naoružanje. „Prema informacijama koje imam Iračani su zainteresovani za tu vrstu oružja“, kaže Aleksić, napominjući da o kupovini ostalog naoružanja, sve i da ima informacije o tome, ne bi mogao ništa da govori, jer se trgovina oružjem „uvek vodi kao službena i državna tajna“.
U krugovima bliskim poslovodstvu Zastave oružja kažu da se pregovori o ponovnom izvozu srpskog naoružanja u Irak vode već skoro godinu dana, te da je potpisivanje ugovora o tom izvoznom aranžmanu sasvim izgledno. Izvor našeg lista potvrđuje i da će Iračani, prema svemu sudeći, kupiti veće količine Zastavinog pešadijskog naoružanja, pre svega puške M 21 i „crna strela“, ali i još neke vrste vojnog oružja. Zastava je, inače, svoje pešadijsko naoružanje u Irak već izvozila tokom 2005. i početkom 2006, i to pod okriljem Ujedinjenih nacija i posredstvom američkih i britanskih oružarskih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari