Otkad je Poreska uprava objavila spisak najvećih dužnika, većina onih koja se našla na njemu potrčala je da demantuje da ima toliki dug, ali je malo onih koji su se zbog toga obratili Poreskoj upravi. „Samo je Grad Beograd reagovao i direktor se izvinio. Tu je bio problem zbog toga što nije bila sprovedena jedna sudska odluka. Osim Grada, niko drugi nam se nije javio. Oglašavali su se jedino u medijima. Niko se nije javio ni od pojedinaca ni od preduzetnika“, kažu za Danas u Poreskoj upravi.


PU je sa spiska najvećih dužnika među pravnim licima osim Grada Beograda, „skinula“ i javna gradska preduzeća Poslovni prostor Stari Grad i Vračar. Spisak dužnika među preduzetnicima i fizičkim licima ostao je nepromenjen. U Poreskoj upravi kažu da svi koji imaju validnu dokumentaciju kojom mogu da dokažu da nemaju dug kao što je to naznačeno u spisku treba da dođu u najbližu filijalu PU i to isprave. Uskoro će, kako najavljuju u, biti objavljen i novi spisak sa 500 najvećih dužnika.

Između ostalih, na to što su se našli na spisku javno su se žalili i u Niš ekspresu i u Srbijašumama, ali nijedna od ovih firmi nije se posle toga obratila poreznicima.

„Rešenje na osnovu kog smo se našli na spisku dužnika je osporeno i postupak je u toku. Niš-ekspres je tužio Poresku upravu Upravnom sudu u Beogradu i istovremeno zatražio odlaganje izvršenja poreskog rešenja do pravosnažnosti sudske odluke“, tvrde u Niš ekspresu. Upravi sud je, kako nam je rečeno, usvojio njihov zahtev i zaustavio sprovođenje izvršenja.

U Srbijašumama koje sudeći prema spisku PU ima dug od 700 miliona dinara kažu da im nije jasno kako su se našli na listi najvećih poreskih dužnika, jer redovno izmiruje sve svoje obaveze.

„Jedini dug odnosi se na neplaćanje doprinosa za socijalno i penziono za članove omladinskih zadruga, koji su bili angažovani od 1993. do 1999. „Redovno smo isplaćivali sva dugovanja prema omladinskim zadrugama, koja su fakturisana. Nakon gašenja, omladinske zadruge nisu izmirile svoje obaveze, te je Poreska uprava 2001, ne obazirući se na propise o Zadrugama, utvrdila da su Srbijašume u obavezi da izmiri njihova zaostala dugovanja“, navodi se u saopštenju ove firme.

Međutim, Milenko Matković, predsednik Saveza omladinskih i studentskih zadruga Vojvodine, juče je za Danas demantovao ove navode Srbijašuma.

„Iznošenjem stava da su zloupotrebu izvršile omladinske zadruge tako što nisu prosleđivale uplaćena sredstva na ime poreza i doprinosa, pri čemu Srbijašume nisu navele na koje se to omladinske zadruge odnosi, nanosi se nemerljiva šteta omladinskim i studentskim zadrugama koje nisu povezane sa ovom pojavom kao i šteta zadružnom sistemu uopšte“, kaže Matković.

Valjevska pivara je takođe u javnosti demantovala visinu duga koji joj pripisuje Poreska uprava, tvrdeći da postoji jedino dug za kamate u iznosu od 950 miliona dinara, za koji je predviđeno da bude otplaćen u roku od pet godina i to uz godinu dana počeka. Poreznici tvrde da Valjevska pivara duguje čak 2,7 milijardi dinara.

Najveći dužnik u Srbiji – tehnička greška

Novica Jovanović, misteriozni Leskovčanin koji je prema podacima Poreske uprave čovek koji duguje najviše novca državi u celoj Srbiji, zapravo je samo nova greška te institucije. Kako nezvanično saznajemo u Poreskoj upravi Leskovac, Jovanović je tokom devedesetih imao firmu Mance, koja je distribuirala cement i drugi građevinski materijal na Kosovo i Metohiju, ali to preduzeće odavno više nije njegovo. Međutim, Poreska uprava je sav dug te kompanije greškom prebacila na njega kao fizičko lice, što je zabranjeno zakonom, nije ga obavestila o tome i tokom godina je njegov „dug“ kamatama narastao na čak 307,9 miliona dinara. I. Pejčić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari