Nekoliko stotina zaposlenih u kragujevačkom Trgovinskom preduzeću Srbija nije primilo plate, niti bilo kakve nadoknade još od 13. aprila prošle godine, kada je ta firma privatizovana. Manji broj zaposlenih u „Srbiji“ je, doduše, oko Nove godine primio nekakvu „apanažu“ od po 7.000 dinara, ali je većina trgovaca i tom prilikom ostala „kratkih rukava“.

Nekoliko stotina zaposlenih u kragujevačkom Trgovinskom preduzeću Srbija nije primilo plate, niti bilo kakve nadoknade još od 13. aprila prošle godine, kada je ta firma privatizovana. Manji broj zaposlenih u „Srbiji“ je, doduše, oko Nove godine primio nekakvu „apanažu“ od po 7.000 dinara, ali je većina trgovaca i tom prilikom ostala „kratkih rukava“. Zaposleni u tom kragujevačkom preduzeću kažu da zarade u novcu ne primaju već gotovo deset godina. Njima su, na ime zarada, isplaćivani bonovi, koje su oni potom, u prodajnim objektima te firme, „trampili“ za robu, uglavnom za najosnovnije životne potrepštine. Od septembra, međutim, ističu u Srbiji nema više ni bonova, pa je nekoliko stotina trgovaca od tada na „belom hlebu“.
U Sindikatu TP Srbija kažu za Danas da je menadžment firme obećao da će problem zarada zaposlenih biti rešen u narednom mesecu kada bi trebalo da bude poznato i koliko će prekobrojnih trgovaca uz odgovarajuće otpremnine, napustiti preduzeće. „Ukoliko u februaru ne budu ispunjena obećanja menadžmenta u vezi sa isplatom zarada i socijalnim programom za zbrinjavanje viška zaposlenih, preduzećemo sve vidove sindikalne borbe“, poručuju sindikalci.
Podsetimo, da je Trgovinsko preduzeće Srbija, 13. septembra prošle godine, za 7,5 miliona evra, kupila Beograđanka Ana Petković, i to u svojstvu fizičkog lica. U Šumadiji se, odmah posle privatizacije Srbije, naveliko pričalo i pisalo da iza kupca te firme, navodno, stoji jedna od najvećih trgovinskih kompanija u zemlji, koja se na aukciji nije pojavila zbog optužbi da već drži monopol na domaćem tržištu. „Početkom 90-ih prošloga veka Srbija je bila najveća i najuspešnija firma te vrste u Šumadiji. U to vreme zapošljavala je oko 2.000 radnika, dok se prodajno-poslovno-magacinski prostor preduzeća u Kragujevcu i drugim gradovima merio desetinama hiljada kvadratnih metara. Srbija je vrtoglavo počela da propada da bi pravi kolaps doživela 1993. godine u vreme hiperinflacije. Od tog inflatornog udara TP Srbija nikada se nije oporavila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari