Mali: Potrebni su nam mir i stabilnost 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Svet u kom danas živimo nije isti kao pre dve godine“. Ovako je ministar finansija Sniša Mali započeo svoj govor na Kopaonik biznis forumu podsećajući da je pre dve godine ceo svet stao što se „nikada u istoriji nije se desilo“.

On je rekao da je država intervenisala u dve pandemijske godine sa

8,8 milijardi evra ili 18,2 odsto BDP-a u tri paketa pomoći građanima i državi.

„Odlučili smo se za strategije nikada većeg investiranja u kapitalne investicije i kao rezultat tih mera, Srbija u poslednje dve godine ima najveću kumulativnu stopu rasta u Evropi od 6,4 odsto“, ocenio je Mali.

On ke istakao i da je prioritet vlade bio da se sačuvaju radna mesta, jer bi bilo potrebno deceniju da se ponovo otvore fabrike.

U prilog drugačijem svetu danas on je naveo da je cena gasa otišla preko 3.600 dolara za hiljadu kubika, ugalj je poskupeo za 75 odsto, a narel nafte dostigao rekordne nivoe.

„Sve se promenilo. Ono što država radi je odgovorna monetarna i fiskalna politika i odluka da minimiziramo posledice za građane.

„Nastavljemo sa reformama. Sa MMF-om radimo reformu Poreske uprave, uvodimo e-fakture, kao i nova fiskalna pravila. Sve da se na duži period obezbedi stabilna fisklana poltiika“, poručio je on.

U prethodne dve godine država je napravila deficit budžeta od 12,2 odsto BDP-a ukupno, a Mali najavljuje da će ove godine biti do tri odsto, sledeće 1,5 odsto, a onda se spušta na 0,5 odsto BDP-a.

„I pored toliko velike pomoći države javni dug je u februaru svega 51,4 odsto BDP-a. To je javni dug posle dve godine pandemije i 8,8 milijardi evra pomoći građanima i privredi“, pohvalio se Mali.

Podsetio je da je prosečna plata u decembru iznosila 635 evra, kao i da je 90 investitora najavilo ulaganje u Srbiju ćime bi se otvorilo 30.000 radnih mesta.

„Prošle godine imali 3,9 milijardi evra SDI. Više nego pre pandemije. Više od 60 odsto svih investicija na Zapadni Balkan dolazi u Srbiju. To je zbog poverenja koje smo zadobili, zato što kada nešto obećamo to i ispunimo. SDI su izvor zapošljavanja, transfera tehnologija i otvaranja novih tržišta. Srbija postaje dominantna ekonomija u regionu“, poručio je Mali.

On je istakao i da je ove godine država je iz budžeta obezbedila 486 milijardi dinara ili 7,3 odsto BDP-a za kapitalne investicije iz budžeta.

Mali je istakao da najobjektivniju sliku daju rejting agencije, kao i da bi da nije bilo pandemije Srbija već dobila investicioni rejting.

Na kraju,Mali je poručio da su dve ključne reči – mir i stabilnost.

„Srbija neće da vodi tuđe ratove, nećemo da budemo deo igara velikih sila, da naša deca idu u ratove i vraćaju se u sanducima. Važni su nam održiv razvoj i

stabilnost. Ne trebaju nam svađe i podele. Naša ekonomija ostvaruje dobre rezultate. Potrebna nam je stabilnost u monetarnoj i fiskalnoj i svim drugim sferama“, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari