E-Government, ili elektronska vlada, jedan je od preduslova za moderno, efikasno i iznad svega, transparentno funkcionisanje državne uprave, od vrha, do nivoa lokalnih samouprava. Koliko je za privredu jedne lokalne sredine značajna sistemska primena novih informacionih (IT) tehnologija, najbolje se može videti na primeru Opštine Inđija, koja je zahvaljujući Sistemu 48.

E-Government, ili elektronska vlada, jedan je od preduslova za moderno, efikasno i iznad svega, transparentno funkcionisanje državne uprave, od vrha, do nivoa lokalnih samouprava. Koliko je za privredu jedne lokalne sredine značajna sistemska primena novih informacionih (IT) tehnologija, najbolje se može videti na primeru Opštine Inđija, koja je zahvaljujući Sistemu 48. postala transparentna i sposobna da logistički isprati stotine miliona evra direktnih grinfild investicija. Tako se ispostavilo da E-Government nije samo tehnološka novotarija, već novi način funkcionisanja lokalne uprave koji igra presudnu ulogu u privlačenju stranih investicija. Ali, jedna lasta ne čini proleće, pa se zato postavlja pitanje, zašto eksperiment sa Inđijom, ne bi bio primenjen na nivou Srbije, i koliko bi grinfild investicija Srbija mogla da privuče kroz transparentne i efikasne procedure izdavanja dokumenata neophodnih za realizaciju raznih investicionih projekata, ako je jedna varošica poput Inđije uspela da privuče čak 300 miliona evra. O potencijalima Srbije i Beograda u ovoj oblasti, kao i o planovima za implementaciju E-Government, za Biznis govore Silviu Hotaran, generalni direktor Majkrosofta za Jugoistočnu Evropu i Dejan Cvetković, generalni direktor Majkrosofta za Srbiju i Crnu Goru.

Uskoro E-Government i u Beogradu

– Sistem koji trenutno radimo u Beogradu, sasvim sigurno je najinovativniji sistem E-Government na nivou centralne i istočne Evrope. Ovaj sistem treba da objedini ne samo gradsku upravu, već i javna i komunalna preduzeća. Ponosni smo na stratešku saradnju Majkrosofta i grada Beograda i radujemo se što ćemo već polovinom ove godine biti u prilici da građanima Beograda omogućimo da čitav set dokumenata i zahteva, preuzmu, popune i proslede gradskoj upravi putem interneta. Ovo je jedan od vidljivih projekata na globalnom nivou Majkrosoft korporacije, ali mi se na tome nećemo zaustaviti, jer želimo da Beograd postane uzor svim ostalim evropskim i svetskim metropolama – kaže Dejan Cvetković, generalni direktor Majkrosofta za Srbiju i Crnu Goru.

Ako idete od Beograda ka Novom Sadu, nemojte se iznenaditi ako na putokazu za Inđiju vidite i www.indjija.net. Takva poruka o elektronskom gradu Inđiji, upućena je ne samo građanima, već i svima koji tim autoputem prolaze. Inđija je primer kako primena E-Government donosi direktnu korist građanima. Sistem 48 koji funkcioniše u tom gradu omogućava da građani mogu dobiti odgovor lokalne uprave u roku od 48 sati, što znači da lokalna uprava efikasno reaguje na probleme koji ih muče. Iz ugla investitora posmatrano, to znači da je jednostavnije poslovati u Inđiji, gde je celokupna procedura dobijanja neophodnih dozvola i dokumenata znatno brža i transparentnija, nego na nekom drugom mestu u Srbiji gde na takve poslove treba potrošiti nekoliko meseci ili čak godina. Zato je pitanje E-Government pre svega pitanje privlačenja stranih grinfild investicija, i kao što se u tom pogledu Inđija takmiči sa ostalim gradovima u Srbiji, isto tako bi i Beograd trebalo da se takmiči sa ostalim metropolama u regionu, a Srbija sa drugim državama u regionu. To naša Vlada, ali i svaka lokalna samouprava mora da shvate. Uspeh Inđije, koja je privukla stotine miliona evra direktnih investicija, jasno govori u prilog toj konstataciji – tvrdi Dejan Cvetković.
Koliko je uticaj države značajan, kao i odluka da se u ovakve projekte ozbiljno uđe, potvrđuje i Silviu Hotaran.
– Majkrosoft ima želju da kroz partnerstvo sa Vladom Srbije doprinose razvoju ekonomije ovog regiona. Naš cilj je da podržimo dugoročno održiv razvoj ekonomije Srbije, a ne samo IT industrije, zato što verujemo da u takvom partnerstvu sa Vladom, uz postavljanje pravih prioriteta i strpljiv, dugoročan pristup ovom tržištu, možemo postići zaista puno. E-Government je dobar primer kako treba uspostavljati saradnju na tom planu, i to ne samo na nivou Beograda, već u taj projekat treba uključiti i druge lokalne centre u Srbiji – ističe Hotaran.
Prema rečima našeg sagovornika, privlačenje investicija je samo jedna od koristi koju ovakav projekat sa sobom nosi, a glavni cilj je modernizacija javnog sektora, kako bi se suzbila birokratija i korupcija, i državna uprava učinila efikasnijom u izdavanju dozvola ili dokumenata neophodnih za investiranje i poslovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari