Uz četiri primedbe, Državna revizorska institucija je zaključila da je finansijski izveštaj Bezbednosno-informativne agencije za 2012. godinu „istinit i objektivan prikaz stanja imovine i obaveza, iskazanih prihoda, primanja, rashoda i izdataka“ i da su „aktivnosti, transakcije i informacije u finansijskom izveštaju po svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa propisima Republike Srbije“.


Izveštaj o reviziji finansijskog izveštaja BIA za prošlu godinu Državna revizorska institucija je dostavila Narodnoj skupštini. U tekstu izveštaja objavljenom na sajtu DRI, dakle dostupnom javnosti, „u skladu sa članom 42 Zakona o državnoj reviziji, izostavljene su činjenice i nalazi koji predstavljaju tajni podatak“.

Dosad nije vršena revizija finansijskih izveštaja BIA, napominje DRI. Bezbednosnoj agenciji DRI, međutim, prigovara da je nabavila opremu vrednu 4.529.000 dinara, koju nije platila sa za to predviđene aproprijacije nego iz sredstava namenjenih za zgrade i građevinske objekte (4.029.000 dinara) i sredstava namenjenih nematerijalnoj imovini (500.000 dinara). BIA je takođe donela rešenje kojim je svom pripadniku odobrila 196.000 dinara na ime troškova školarine na prvoj godini doktorskih akademskih studija, a „izbor lica koje se dodatno obrazuje nije izvršeno putem internog konkursa“, kako je propisano Zakonom o državnim službenicima.

BIA je, napominje DRI takođe, aprila 2012. godine zaključila i dva ugovora u kojima nije određena njihova vrednost jer su „parametri na osnovu kojih se vrednost utvrđuje (količina dobara, dinamika isporuke i cene) ugovorene kao promenljive veličine“. Tako, podvlači DRI, nije poznat iznos obaveza koje će BIA po tim ugovorima preuzeti, odnosno „nije poznato kolika će sredstava biti angažovana i koliki će gotovinski trošak nastati u određenom periodu i na određeni datum“.

I najzad, BIA-i se prigovara da „nije izvršila popis i opis poslovanja, sačinila mapu poslovnih procesa, donela strategiju upravljanja rizicima i sačinila registar rizika, nije pisanim procedurama uredila sve poslovne procese niti uspostavila sistem finansijskog upravljanja i kontrole na adekvatan i funkcionalan način.

BIA-i je naloženo da ove nedostatke ispravi. Ukupni rashodi BIA za 2012. godinu su 3.882.286.000 dinara, a izvršeni su sa 91,93 odsto.

Četiri prekršaja i jedan privredni prestup

DRI je juče objavila i izveštaje o reviziji finansijskog poslovanja u 2012. godini četiri javna komunalna preduzeća. Na osnovu tih izveštaja, nadležnim prekršajnim sudovima su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikole Vlahovića, direktora JKP „Standard“ iz Vrbasa, zatim Živorada Petrovića i Milovana Stupara, koji su obavljali dužnost generalnog direktora JKP „Toplana“ iz Bora u različitim periodima prošle godine, kao i Miomira Pešića, direktora JP „Gradska stambena agencija“ iz Niša. Prijava za privredni prestup podneta je protiv Milana Balaća, direktora novosadskog Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari