Nafta brent dostigla 90 dolara po barelu, prvi put od 2014. 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Nafta „brent“, koja predstavlja međunarodno merilo za ovu sirovinu, dostigla je cenu od 90 dolara po barelu, prvi put od 2014. godine. Do rekordne cene došlo je usled geopolitičkih tenzija između Rusije i Ukrajine i povećane potražnje za energentima koja nadilazi ponudu.

Fjučersi evropske nafte „brent“ dostigli su cenu od 90 dolara po barelu, prvi put u poslednjih sedam godina. Skok cene i u Njujorku – i to za čak 2 odsto – na 87,43 dolara po barelu, javlja Radio-televizija Srbije pozivajući se na sajt CNBC.com.

Zalihe u najvećem američkom naftnom čvorištu Kušingu (Oklahoma) pale su za 1,8 miliona barela treću nedelju zaredom.

Rebeka Babin iz kompanije CIBC Private Wealth kaže da su katalizator viših cena nafte potencijalne sankcije Rusiji, do kojih bi došlo u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

U „Goldman Saksu“ kažu da je malo verovatno da će doći do poremećaja u snabdevanju, ali da bi moglo doći do povećanja cena energenata, s obzirom na ionako zategnuto tržište.

Ranije ovog meseca, iz „Goldman Saksa“ su naveli da „brent“ može dostići 100 dolara po barelu do trećeg kvartala.

Ponuda „crnog zlata“ se oporavlja sporije od tražnje koja raste brže usled oživljavanja ekonomske aktivnosti, nakon pada zbog pandemije, i povećanja mobilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari