Najava poskupljenja struje „naelektrisala“ atmosferu na Kosovu 1Skupština Kosova Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Zbog poskupljenja struje na evropskom tržištu, Regulatorna kancelarija za energetiku na Kosovu zatražila je povećanje tarifne cene električne energije, što je izazvalo žestoku polemiku na vanrednoj sednici Skupštine Kosova.

Zbog nedostatka kapaciteta da proizvodi neophodnu električnu energiju, naročito tokom zime, Kosovo je, da bi uspelo da pokrije potrošnju, svake godine bilo prinuđeno da uvozi struju.

Stoga je predloženo da se poveća cena struje, koju bi Vlada subvencionisala.

Na vanrednoj sednici Skupštine, koju je sazvala opozicija, kako bi raspravljala o predlogu za povećanje cene struje, vođena je žestoka debata.

Premijer Aljbin Kurti je pred poslanicima pokušao da obrazloži predlog, rekavši da su to jedine opcije u trenutku energetske krize koja pogađa Kosovo i svet.

„Ne postoji lako i optimalno rešenje, jer je kriza teška i duboka. Ja nisam za restrikcije potrošačima, bilo da su preduzeća ili domaćinstva. Moramo da imamo subvencije od države ili povećanje cena struje ili kombinovanje obe kako bi pronašli zlatnu sredinu u situaciji kada nema dobrog rešenja, dakle nema drugih alternativa“, tvrdi Kurti.

Iz opozicije kritikuju najave za poskupljenje struje i poručuju da bi Vlada trebalo bolje da razmisli o novim merama.

Ljumir Abdidjiku iz Demokratskog saveza Kosova ocenio je da je povećanje cene struje posledica nespobonosti Vlade da upravlja energetskom krizom.

„Demokratsi savez Kosova se suprostavlja sadašnjem predlogu institucija Kosova. Predlog je selektivan u plaćanju, diskriminatorski u tretmanu, nije blagovremeno najavljen, a iznad svega je nedopustiv predlog za nedelju dana od danas“, kazao je on.

Kako bi pojednostavio predlog za povećanje električne energije, Regulatorna kancelarija za energetiku je potrošače podelila u pet kategorija – od A do E.

U zavisnosti od toga koliko struje ove grupe troše, povećava se i procenat za plaćanje, dok će najviše plaćati kategorije D i E, za koje će rast cene ići i do 24 evra više, na mesečnom nivou.

Vlada je za sve kategorije najavila subvencije od 75 miliona evra kako bi potrošačima pomogla da se suoče sa rastom cena.

Predlog za povećanje cene struje trenutno je u fazi javne rasprave, koja traje do 28. januara i ukoliko predlog bude odobren takav kakav jeste, februarski računi za struju će biti uvećani.

A zbog najave poskupljenja struje, za subotu je u Prištini najavljen i protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari