Uredbom o o izmenama i dopunama Uredbe o privremenom finansiranju za period januar-mart, Vlada Srbije juče je regulisala raskorak u privremenom finansiranju vredan 2,496 milijardi dinara. Kako je objasnio ministar Predrag Bubalo na konferenciji za novinare održanoj posle sednice, uštede u ovom iznosu ostvariće se pre svega na smanjenim zaradama zaposlenih u javnom sektoru (1,749 milijardi), kako u obimu tako i u njihovom broju uključujući i poslaničke plate „koje nisu ostvarene“.

Uredbom o o izmenama i dopunama Uredbe o privremenom finansiranju za period januar-mart, Vlada Srbije juče je regulisala raskorak u privremenom finansiranju vredan 2,496 milijardi dinara. Kako je objasnio ministar Predrag Bubalo na konferenciji za novinare održanoj posle sednice, uštede u ovom iznosu ostvariće se pre svega na smanjenim zaradama zaposlenih u javnom sektoru (1,749 milijardi), kako u obimu tako i u njihovom broju uključujući i poslaničke plate „koje nisu ostvarene“. Rashodi se smanjuju i umanjenjem doprinosa na zarade zaposlenih u javnom sektoru, ali i iz drugih izvora uključujući kamate na deo kredita.
Izmenjena uredba o privremenom finansiranju i dalje važi do kraja marta, a ako u tom periodu ne bude usvojen budžet „biće nađeno drugo rešenje“.
– Život neće stati – ponovio je Bubalo.
Uredba je u februaru već izmenjena pošto su sredstva planirana za projekte iz Nacionalnog investicionog plana bila nedovoljna.
Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Bubalo je vrlo osiono objasnio da rumunski Kuprom, novi vlasnik RTB Bor, ima pravo da se zaduži, kao što je precizirano u saopštenju Agencije. Prvo su platili, pa se zadužuju, kaže Bubalo. Kada je reč o najavljenom protestu sindikata i lokalne samouprave, kaže da mogu dobiti sve informacije „ako se obrate Vladi“.
Bubalo je izrazio žaljenje zbog smrti jednog od štrajkača glađu u Nišu, a na pitanje kada će biti ispunjena obećanja ministra Velimira Ilića o izgradnji kuća srušenih u bombardovanju, kazao je da će sva data obećanja biti ispunjena, ali nije precizirao rokove i obim.
Osim izmena Uredbe o privremenom finansiranju, Vlada je na jučerašnjoj sednici usvojila Uredbu o visini naknade za korišćenje voda, naknade za zaštitu voda i naknade za izvađeni materijal iz vodotoka za 2007. godinu, donela Odluku o osnivanju Medicinske škole u Velikom Ropotovu, a data je saglasnost na Opštu osnovu gazdovanja šumama za Jablaničko šumsko područje za period do 2012. godine.
Vlada je Rešenjem o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve izdvojila 15 miliona dinara za finansiranje izrade filmova srpske istorije u koprodukciji Ministarstva prosvete i sporta, RTS-a i Košutnjak filma. Na sednici je prihvaćen Kolektivni ugovor za Javno preduzeće Elektromreža Srbije, a usvojeni su i finansijski izveštaji Agencije za privatizaciju, Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, kao i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća za 2006. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari