NBS: Devizne rezerve na kraju jula 12,3 milijarde evra 1foto Aleksandar Roknić Danas

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznosile su 15 milijardi evra što je za 247,1 milion evra više nego na kraju juna, saopštila je NBS.

Devizne rezerve umanjene za sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve na kraju jula iznosile su 12,3 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 427,2 miliona evra.

„Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 367 miliona evra). Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno su uticali – upravljanje deviznim rezervama, donacije i prilivi po drugim osnovima (ukupno u neto iznosu 94,8 miliona evra)“. navodi se u saopštenju NBS.

Istovremeno po osnovu devizne obavezne rezerve banaka došlo je do odliva od 164,7 miliona evra, zbog dospeća deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu 76,7 miliona evra, kao i neto razduženja države po osnovu kredita i po drugim osnovima za ukupno 60,8 miliona evra.

Zbog jačanja američkog dolara u odnosu na evro u julu za 2,5 odsto, devizne rezerve su se povećale za 87,5 miliona evra.

Na međubankarskom deviznom tržištu u julu obim trgovine iznosio je 1,06 milijardi evra i bio je za 148,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,35 milijardi evra.

Vrednost dinara prema evru u julu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto kupila 435 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 1,35 milijarde evra, „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari