Odliv mozgova mnogo veći nego što se prikazuje 1Foto: EPA QUIQUE GARCIA

Analiza i podaci o migracijama studenata, kao i njihovi komentari o tome zbog čega odlaze iz Srbije bili su glavna tema jučerašnjeg sastanka Koordinacionog tima za praćenje ekonomskih migracija koje je pre nepunih mesec dana formirala Vlada Srbije.

Tim sastavljen od stručnjaka, profesora, ministara, ali i predstavnika poslodavaca i radnika formiran je na inicijativu ministra rada Zorana Đorđevića, a jedini zadatak bio je da prate migracije i pokušaju da reše problem zbog kog sve više mladih u ovoj državi napušta zemlju u potrazi za boljim uslovima života.

Kako je prvi sastanak pre dve sedmice bio više organizacionog karaktera na jučerašnjem su se, kako za Danas kaže član ovog tima iz redova UGS Nezavisnost Tomislav Živanović, članovi tima bavili analizom o migraciji studenata koju su pripremili Ministarstvo rada, Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i RZS.

https://www.instagram.com/p/BuYvxGQBIFJ/

– Koordinaciono telo ne donosi odluke, nije bilo konkretnih predloga, više smo se bavili analizom i čitanjem komentara studenata, koji su pričali o razlozima zbog kojih odlaze. Moja zamerka odnosila se na to što su Slavica Đukić Dejanović i Zoran Đorđević napustili sastanak vrlo brzo, posle nepunih sat vremena – kaže Živanović. Sastanak je trajao gotovo tri sata, ali, kako kaže, deluje kao da država praktično nije spremna da preduzme konkretne političke korake i da ovo više liči na jedan marketinški potez.

– Diskusija je išla u tom pravcu da se analizira sve. Pričalo se o tome da je sve više onih između 25 i 50 godina sa srednjom stručnom spremom koji odlaze iz Srbije. Osim toga, odliv mozgova je mnogo veći nego što je prikazano, jer postoji deo onih koji se nisu ovde odjavili, ali ni prijavili da rade u inostranstvu, tako da njih niko ne računa – ističe Živanović. Novi sastanak, napominje, biće uskoro, ali nije precizirano kada. Tada bi, kako kaže naš sagovornik, možda mogli da se očekuju neki konkretni predlozi, kojih ovog puta nije bilo.

Najavljujući šta će biti posao ovog tima Zoran Đorđević je prošlog meseca rekao da očekuje „od stručnjaka predlog rešenja na kratak rok, ali i strategiju za duži period“.

Srbiju poslednjih godina napušta oko 35.000 ljudi godišnje, a prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju od 2000. iz zemlje je otišlo više od 650.000 ljudi, najviše mladih. Prema anketama koje su rađene poslednjih godina, dve trećine mladih je izrazilo želju da ode, a jedna trećina je već preduzela neke konkretne korake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari