Do kraja juna u Železari Smederevo biće upaljena jedna peć, a kasnije će startovati proizvodnja i u ostalim pogonima – potvrdio je za Danas Bojan Bojković, izvršni direktor Železare Smederevo. Prema njegovim rečima, poslovodstvo fabrike ima izuzetno dobru saradnju sa Ministarstvom privrede, koje ulaže maksimalne napore kako bi se pronašao strateški partner.


– Dobra vest je da postoji veliko interesovanje stranih investitora za fabriku. Oni koji su nas posetili uverili su se da su oprema, njeno održavanje, kao i obučenost radnika na visokom nivou, a sudeći po interesovanju nekoliko stranih kompanija, budućnost Železare je skoro izvesna – izjavio je Branče Stojanović, predsednik Skupštine akcionara Železare Smederevo.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović, čija podružnica deluje u fabrici, kaže da je za Železaru bolje da radi nego da su peći „u tihom hodu“.

– To je svakako dobra stvar, jer iako državu košta, kupac se može naći jedino u slučaju da Železara radi. Ipak, evidentno je da ne postoji strateško opredeljenje vlasti kada je reč o Železari. Prvo je premijer izjavio da će se u naredna tri meseca tražiti kupac za fabriku, a ako se ne nađe, da će biti zatvorena. Sada pak ministar privrede Dušan Vujović izjavljuje da je bitno da se održi minimum proizvodnje i navodi da su neke kompanije zainteresovane za Železaru. Vrlo je moguće da će uskoro neko od državnih rukovodilaca dati izjavu koja će biti drugačija od onih koje su izrekli Vučić i Vujović. To sve unosi dozu straha među zaposlene. Država jednostavno mora da ima jasan plan za Železaru, ali ga ona u praksi nema. Sve se svodi na preživljavanje od danas do sutra – ističe naš sagovornik.

On ne veruje da se u ovom trenutku bilo koja relevantna kompanija interesuje za kupovinu Železare Smederevo.

– U uslovima dok se efekti ekonomske krize još uvek osećaju, i to naročito intenzivno u industriji čelika, nijedna kompanija iz tog sektora nije zainteresovana za kupovinu novih železara, kako one u Smederevu tako i bilo koje druge u svetu. Prema tome, ne verujem u informacije da se firme iz sektora industrije čelika interesuju za kupovinu smederevske železare. Ako pak interesovanja postoje, ubeđen sam da nije reč o uglednim i ozbiljnim kompanijama – naglašava Veselinović. On ističe da je jedini način da fabrika dugoročno nastavi sa radom ili da se podeli i proda u delovima ili da se izradi linija koja bi omogućila da se u fabrici proizvodi lim za automobilsku industriju.

U Železari zbog nedostatka sirovina jedna peć ne radi nekoliko godina, a druga je na „tihom hodu“ od početka maja ove godine. Vlada Srbije, koja je vlasnik od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog JU-ES stila, formirala je u maju radnu grupu koja pregovara sa zainteresovanim investitorima. Na njenom čelu je ministar privrede Dušan Vujović, koji je rekao da je važno da se u železari, koja mesečno državu košta osam miliona evra, održava bar minimalna proizvodnja. U Vladi tvrde da su četiri inostrane kompanije pokazale interes da kupe Železaru, koja zapošljava oko 5.000 radnika. Do sada je dva puta objavljivan tender za prodaju Železare, ali nije stigla nijedna ponuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari